Élet-Stílus

Talált egy 20 millió forintot érő hajót, megtarthatja a skót pásztornő

Egy évvel ezelőtt, legeltetés közben talált egy hajót a tengerparton Rhoda Munro, a skóciai Mull szigeten élő pásztor. Most kiderült, megtarthatja a járgányt.

Amikor Rhoda Munro 2019 áprilisában megtalálta, az algával és iszappal borított, partra mosott hajó inkább nézett ki hulladéknak, mint bármi másnak, de ez nem is csoda, miután hónapokon hányódott magányosan a tengeren. A 43 éves nő értesítette a parti őrséget, majd hazaszállítatta a 25 láb (7,62 méter) hosszúságú járművet – írja a Daily Record című skót bulvárlap.

Miután hosszú órákat töltött a letakarításával, Rhoda rájött, hogy értékes bárkára bukkant, és később ezt a parti őrség is megerősítette. Kiderült, hogy a parton talált hajó egy nagy teherhajó fedélzetéről esett a tengerbe egy viharban. Egy dán cég, a Poca gyártotta és éppen úton volt egy grönlandi megrendelőhöz.

Mivel biztosító megtérítette a Poca kárát, a cég megengedte Rhodának, hogy megtartsa az 50 ezer fontot (közel 20 millió forintot) érő hajót. Sőt, küldenek neki ajándékba egy 700 eurót (kb. 240 ezer forintot) érő A-keretet , vagyis a hajónak azt a részét, amin a navigációs fények vannak. Rhodának már csak egy motort kell szereznie, és ki is hajózhat a talált ladikkal.

Mivel a hajó akár három tonna elszállítására is képes, Rhoda nem csak élményhajózásra, de a juhai szállítására is használni fogja.

(Kiemelt kép: Facebook / Rhoda R Munro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik