Élet-Stílus koronavírus

Bizarr cipőkkel segíti a távolságtartást egy kolozsvári cipész

Kéthónapnyi bezártság után, május közepén Romániában is elkezdtek lazítani a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokon. Grigore Lup kolozsvári cipész aggódva tapasztalta, hogy az emberek sehol sem tartják be a másfél méteres távolságot. A saját eszközeivel keresett megoldást a problémára.

Grigore Lup extrém hosszú orrú cipőket kezdett készíteni, mert ha az emberek ilyeneket viselnek, nem tudnak túl közel menni egymáshoz. Ha a talpak hosszát nézzük, a kolozsvári suszter remekei 75-ös méretűnek felelnek meg – írja a Reuters nemzetközi hírügynökség.

Lup azt mondja, akkor kezdett el gondolkodni a problémán, amikor elment vetőmagokat venni a kertjébe. Bár nem volt sok ember az üzletben, egyszer csak elkezdtek egy közelebb és közelebb menni hozzá. Ha két ember Lup hosszúorrú cipőit viseli és egymással szemben állnak, éppen másfél méter van közöttük.

Egy hosszúorrú cipő elkészítéséhez majdnem egy négyzetméternyi bőr, és kétnapi munka szükséges. Egy pár 500 lejbe, vagyis valamivel több, mint 35 ezer forintba kerül. Lup eddig öt párat adott el belőlük. Az 55 éves kolozsvári cipész 16 évesen kezdte el tanulni a szakmát, egy magyar mestertől, aki most, 93 évesen is készít még tradicionális, népi lábbeliket.

Bár Lup 2001-ben megnyitott üzletében előre elkészített cipőket is lehet kapni, a specialitásai az egyedileg készített lábbelik. A kolozsvári suszter kuncsaftjai közé tartozik számos színház, operaház és táncegyüttes. A járvány, illetve a kulturális rendezvények szünetelése miatt az ő forgalma is jelentősen csökkent, de azért optimistán tekint a jövőbe.

(Kiemelt fotó: Facebook / Grigore Lup)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik