Élet-Stílus

Kutyánk egész életére kihat, ha kölyökkorában rosszul etetjük

A kutyatartás kiváltság, ugyanakkor nagy felelősség is. Nemcsak sétáltatni és játszani kell ebünkkel, hanem külön figyelmet kell fordítani a táplálásukra is, hiszen az a teljes egészségére kihat. Fontos kiemelni, hogy az evés a kutyáknál nem kulináris élmény, hanem létszükséglet, és a gazdi kötelessége, hogy felismerve házi kedvence igényeit, biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet.

A jól megválasztott, minőségi alapanyagokból álló étrend erősíti kutyánk immunrendszerét, így megelőzhetünk sok súlyos betegséget, ezért is fontos, hogy táplálására születésétől kezdve nagy figyelmet fordítson a gazdi. A helytelen táplálás ugyanis életre szóló, visszafordíthatatlan változásokat, gyakran súlyos megbetegedéseket idézhet elő.

Az egészséges kutya táplálásánál fontos szempont, hogy az etetés teljes értékű legyen, és hogy vegyük figyelembe az életkorát, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy kutyánkat hogyan etetjük a különböző életszakaszokban.

Hogyan és mivel etessük a kölyökkutyát?

A kölyökkutyák elválasztása 3 hetes korban kezdődik és nagyjából 7-8 hetes korban fejeződik be. A néhány hetes kölykök étrendje kizárólag anyatejből áll, ami az összes nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazza. Naponta nagyjából 10-12-szer szopnak. Az elválasztást követően kezdődik a gazdi feladata: a kis kedvenc ellátása.

Amikor a kiskutyák áttérnek az etetésre, fontos, hogy naponta sokszor, kis mennyiséget tegyenek eléjük.

3 hónapos korig naponta mintegy három-négyszer ajánlott etetni őket úgy, hogy egyenlő időközönként egyenlő mennyiséget kapjanak. 4 hónapos kortól 6 hónapos korig pedig naponta kétszer-háromszor kapjanak enni. Ezt követően pedig naponta egyszer-kétszer.

A  kölyökkutyák általánosságban kétszer annyi zsírt, valamint két és félszer több fehérjét igényelnek, mint felnőtt társaik. Emellett vitamin, ásványi anyag, nyomelem és rost kiegészítésre szorulnak, ezeket legkönnyebben a prémium minőségű tápokból kaphatják meg.

Ebben az életkorban különösen előnyösek a gabonamentes recepteken alapuló eledelek, amelyek jelentősen csökkentik az ételintolerancia vagy allergia valószínűségét, merthogy az emberhez hasonlóan a kutyáknál is kialakulhatnak ilyen problémák.  Ajánlott, hogy az eledel ne tartalmazzon gabonaféléket, és ne legyenek benne más potenciálisan veszélyes összetevők sem, különösen mesterséges színezékek, aromaanyagok, tartósítószerek vagy más adalékanyagok, valamint géntechnológiával módosított alapanyagok.

Már kölyökkorban, az első etetéstől célszerű figyelni arra, hogy mindig ugyanabban a napszakban, időszakban és ugyanazon a helyen kapjon ételt a kutyus, hozzászoktatva ezzel egy rendszerhez.

A méret, az idő és a mennyiség is sokat számít

A gazdiknak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy

egy kistestű kölyökkutya teljesen más tápanyag-összetételt igényel, mint a hasonló korú, de nagytestű társa.

A kisfajták rövidebb idő alatt érik el a végleges, felnőttkori testméretüket, viszont hosszabb élettartamra számíthatnak. A nagytestű vagy óriás testű fajták felnőttkori testméretének eléréséhez jóval hosszabb időre van szükség, viszont a teljes élettartamuk rövidebb. A nagy-, illetve óriás testű kölykök táplálása során különös figyelmet kell fordítani a zsír-, és fehérjebevitel korlátozására az intenzív növekedés időszakában, mellyel igen komoly csontfejlődési rendellenességeket és későbbi ortopédiai elváltozásokat előzhetünk meg. Lassítanunk kell a növekedésük ütemét, hogy a csontozatuk kellő szilárdságot érjen el és alkalmassá váljon a nagy izomtömeg megtartására.

Ha a nagytestű kölyökkutyákra nemcsak mennyiségben, de energiában és fehérjében is túl gazdag étrendet szabunk, akkor túl gyorsan fognak megnőni, viszont csontozatuk és ízületeik fejlődése nem tud arányos lépést tartani testtömegük növekedésével, aminek következtében már fiatal korban súlyos ízületi és csontrendszeri elváltozások alakulhatnak ki kedvencünknél.

Szponzorált tartalom

Kölyökkutyát táplálni felelősség, hiszen megfelelő étrenddel számos későbbi egészségügyi probléma megelőzhető. Ezért fejlesztettük ki a Nutro™ Puppy-t. A kipróbálás semmibe nem kerül: ha most vásárol 1,4 kg-os Nutro™-t, az első csomag árát visszaadjuk.

A cikk a Nutro™ támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik