Élet-Stílus koronavírus

Vízipisztollyal osztja az áldást egy amerikai pap

Nemcsak szabályos, de még szórakoztató is.

Tim Pelc nem az a lelkész, aki szeret szerepelni a közösségi médiában, az elmúlt időszakban viszont pont magának köszönheti, hogy akár szeret, akár nem, kénytelen szerepelni benne. Még a nagyhéten, vagyis a húsvétot megelőző egy hétben a távolságtartás szabályait betartva szolgált,

egy vízipisztollyal áldotta meg a híveket szentelt vízzel,

azóta pedig igazi mém vált a michigani papból.

Erről képeket az egyházközösség tagja, Larry Peplin készített, majd a fotók felkerültek a Szent Ambrus plébánia Facebook-oldalára még áprilisban. Az internet mégis azután kapta fel, hogy a Twitteren is megosztották, majd a Redditen egy Photoshop-verseny alaptémája lett – írta a BuzzFeed News.

A 70 éves Pelc arról beszélt, hogy az internetes népszerűség kellemes meglepetésként érte. Azt is elmesélte, hogy onnan indult az egész, hogy szerette volna, hogy a detroiti közösség, aminek 30 éve a vezetője, valahogy csak meg tudja ünnepelni a húsvétot, még úgy is, hogy közben betartják a járvány miatt hozott korlátozásokat.

Arra gondolt, hogy akkor a hívek húsvéti kosarát biztos távolságból, víziposztolyból áldja meg szentelt vízzel. Ehhez konzultált is egy orvos barátjával, hogy biztonságos-e így, aki azt mondta:

Nemcsak biztonságos, hanem szórakoztató is.

Az atya jól tudja, hogy a világ számos pontján nagy sikert értek el a képek, így Ukrajnában, Németországban pedig a vízipisztoly típusát próbálták az emberek kitalálni.

Ketten a Vatikánban is megtaláltak, ami miatt kicsit aggódtam, de mostanáig nem hallottam semmit.

Pelc szerint a képek nem csak azért lettek olyan népszerűek, mert szórakoztatóak, hanem mert egy kis optimizmussal szolgálnak ebben a a reménytelennek tűnő időkben. Ahogy azt sem ellenzi, hogy egy csomó mémen úgy állítják be, mint egy harcost, mint aki az ördöggel veszi fel a harcot. Neki a következő a kedvence:

Fotó: Imgur

Ha nem lenne rajtam maszk ezeken a fotókon, akkor kevésbé lennék boldog. De teljesen boldog vagyok a maszkos bosszúálló valómmal

–  mondta a lapnak.

A lelkész jövő vasárnap már tarthatna is misét a templomban, igaz csak korlátozott lélekszám előtt, de azt mondja, sokan a közösségéből még nem mernek kilépni, félnek a vírustól.

A lelkész emellett vasárnaponként egy előre rögzített, illetve élő misét is tart, ami szintén nagyon népszerű lett, háromszor annyian nézik meg, mint amennyien korábban elmentek a misére. És mivel

Nem gondoljuk, hogy a fogkrémet vissza tudjuk nyomni a tubusba,

nem is hagyják abba az élő közvetítést a későbbiekben sem.

Egyébiránt nem a detroiti atya az egyetlen, aki vízipisztolyt vet be a koronavírus-járvány alatt, egy minnesotai atya is így keresztelt meg egy kisfiút. Igaz, ott ez csak viccelődés volt, mármint csak a poén kedvéért csinálták meg egy fotó erejéig, maga a keresztelés az egyház előírásoknak megfelelően ment végbe.

Nem kamu a vicces fotó: tényleg megtörtént a vízipisztolyos keresztelő
A minnesotai atya bevállalta a szertartást – és a mókás pózolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik