Élet-Stílus koronavírus

113 éves és mindent túlélt – a koronavírust is

Az idősotthonban lakó katalán nő szinte simán vette az akadályt.

Maria Branyas 1907. márciusában született San Franciscóban, ahol az apja újságíróként dolgozott. Éltek New Orleansban is, aztán hazautaztak Spanyolországba, bár apja a hajóút közben meghalt TBC-ben, holttestét a tengerbe dobták.

Maria aztán számos katalán városban élt, született három gyereke, tizenegy unokája és 13 dédunokája; túlélte az első világháborút, az ötvenmillió áldozatot követelő spanyolnáthát, a spanyol polgárháborút és a második világháborút. És most már a koronavírust is.

Amint az a Daily Mail cikkéből kiderül, a járvány megjelent az Olot városában található Santa María del Tura idősotthonban, ahol Maria Branyas két évtizede él; az intézmény 17 lakója bele is halt a koronavírus szövődményeibe. Maria azonban, bár szintén pozitív lett a tesztje, gyakorlatilag tünetmentesen esett át a betegségen, pedig még egy húgyúti fertőzést is összeszedett közben.

Branyas extrém kora mellett azért is volt veszélyeztetett, mert az adatok szerint a koronavírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokban élt.

Már több százévesnél idősebb ember is túlélte a betegséget, de ő az egyetlen „szupercentenárius”, azaz 110 év feletti, aki legyőzte – azaz minden bizonnyal ő a járvány legidősebb túlélője a világon.

Maria Branyas lánya, Rosa Moret korábban a Twitteren csinált egy profilt édesanyjának, aki itt például a 113 születésnapján látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik