Élet-Stílus koronavírus

Példás összefogás segít az idős és bajba jutott kutyatartóknak

A koronavírus-járvány számos megszokottnak vélt cselevésünket akadályozza, nehezíti. Ilyen lehet a kutyák gondozása, sétáltatása is, különösen, ha valaki kórházba kerül vagy karanténban kell lennie, esetleg idős emberként nem akar naponta többször kimenni a kutyával. Rajtuk kíván segíteni a kutyásokat támogató szervezet, a ZöldEb is.

A ZöldEb 2016-ban alakult, tagjai (körülbelül 1500-2000-en) olyan kutyatartó önkéntesek, akik minden tudásukkal, tapasztalatukkal ingyen segítenek önkormányzatoknak például parkok kutyafuttatóinak kialakításában, valamint előadásokat tartanak iskolákban, rendezvényeket szerveznek kutyatartóknak és minél szélesebb körben igyekeznek átadni a felelős állattartás elvét. Ám a figyelem most leginkább „Segítsünk a gazdiknak karantén idején” Facebook-oldal és a hozzátartozó kezdeményezés miatt irányult rájuk.

„Tagjaink több évtizedes kutyatartó múlttal, szakértelemmel rendelkeznek, feltehetőleg ez segítette a gyors felismerést. Eszünkbe jutott, hogy mi történik azoknak a kutyáival, akiknek kórházba kell vonulniuk, és nem tudják kedvenceiket senkire rábízni. Sok menhely ajánlott fel segítséget ilyen helyzetben, de én ennél humánusabb megoldást szerettem volna. Ekkor találtuk ki, hogy az ilyen helyzetbe került állatokat önkénteseink befogadhatnák, hiszen egy kutyának is sokkal jobb egy családban, egy gyakorlott kutyatartónál. Az állat napi rutinja, mozgástere, mozgásigénye így kevésbé változik a megszokotthoz képest, könnyebben kezeli a gazdája hiányát” – mondja Hirbek Edina, a ZöldEb elnöke.

Hirbek Edina, a ZöldEb Egyesület elnöke. Fotó: Lénárd Tamás

Hirbek Edinát meglepte, milyen sokan jelentkeztek, hogy szívesen segítenének, ahogy elindították a Facebook-oldalukon a programot, néhány hét alatt 450-en ajánlkoztak.

„Ha van valami jó ebben a világméretű járványban, akkor számomra az a tapasztalat, hogy mennyi ember akar és tud a maga módján segíteni, és milyen gyorsan meg lehet oldani problémákat összefogással. Eleinte főleg a fővárosra koncentráltunk, ám villámgyorsan kiderült, hogy önszerveződő jelleggel gyakorlatilag kialakult egy országos hálózatunk” – mondja.

Az ideiglenes befogadást igénylők között voltak nyugdíjas korúak, valamint átmeneti szálláson élő család is megkereste már a ZöldEb-et, mert karanténba kellett vonulniuk. Tudtak segíteni annak az egészségügyi dolgozónak is, akit a lakhelyétől távolra helyezte át, ahova vitte magával a kutyáját is, és kutyakozmetikusra volt szüksége, de nem rendelkezett a megfelelő helyismerettel.

És hogy mi alapján döntik el, hogy ki alkalmas a jelentkezők közül?

„Van egy elég részletes adatlapunk, melyben minden fontos információra kitérünk. Például egy önkéntes esetén fontos, hogy milyen kutyás tapasztalata van, hol, milyen körülmények között tudná a befogadott kutyát tartani, kisebb vagy nagyobb testű kutyákkal van tapasztalata, és sok egyéb. Segítséget kérő gazdinál is számos információra van szükség: a kutya korától kezdve, az egészségügyi állapotán keresztül a napirendjéig, a szocializációs állapotáig, az esetleges speciális étrendjéig. Mindezek után minden kutya mellé a leginkább passzoló önkéntest párosítjuk, hogy a legmagasabb szintű segítséget tudjuk nyújtani” – mondja Hirbek Edina.

Megemlítette, hogy nemcsak az önkéntes segítők jelentkeztek náluk, hanem kutyatáp-forgalmazók és kutyamosó-szolgáltatók is, és nagyon hálásak, hogy mások is az ügy mellé álltak. Sajnos a járvány idején is sokan próbálnak nyerészkedni másokon, és a ZöldEbnél azt tapasztalták, a segítséget kérők gyakran hitetlenkednek azon, hogy ingyen juthatnak szolgáltatáshoz.

A ZöldEb kidolgozott egy kifejezetten a járvány idejére készült protokollt a kutyásoknak, amit elküldtek az ország minden önkormányzatának, és ennek pozitív volt a fogadtatása: ajánlásaikat ki is függesztették a kutyafuttatóknál, parkokban, sőt többen jelezték, hogy a későbbiekben is szívesen vennének ilyen fajta segítséget.

Kurkó Gyula

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó