Élet-Stílus koronavírus

Ingyen Spanyolországból Olaszországba vitte a diáklányt egy taxisofőr

Több mint 1500 kilométeres volt az út, a lány a koronavírus-járvány miatt ragadt Bilbaóban.

A 22 éves Kepa Amantegi taxisofőrént dolgozik, és felajánlotta, hogy a spanyolországi Bilbaóból hazaviszi az olaszországi Velence mellett, Montebellóban lakó, vele egyidős Giada Collaltót.

Collalto az Erasmus cserediákprogrammal tanul Bilbaóban nyelveket február eleje óta, és úgy volt, hogy június végéig tart majd az oktatás. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány. A nő először azt gondolta marad Bilbaóban, és majd meglátja, mi a helyzet. Aztán március közepén az egyetem épülete bezárt, az oktatás online folytatódott tovább. Ekkor jött rá, hogy igazából nincs miért maradnia a baszk városban, egyedül is volt ekkor már, mert a két spanyol lakótársa is hazament.

Haza akart jutni, de egyáltalán nem volt egyszerű. Végül egy olyan megoldást talált, hogy Madridból el tud repülni Párizsba, onnan Rómába, onnan pedig Velencébe. Április 8-án a repülőtéren azonban nem engedték fel Madridban a gépre, mert újabb korlátozásokat hoztak.

Ott ragadt Madridban, a hotelek bezárva, és a tömegközlekedés sem ment már vissza Bilbaóba. Hívta az eddig sem – legalábbis sikeresen nem – segítő olasz nagykövetséget, ahonnan azt a választ kapta, hogy küldjön e-mailt nekik. Egy barátja viszont azt mondta Collaltónak, hogy van egy taxisofőr haverja Bilbaóban, összeköti vele. Ő volt Amantegi, aki mondta, hogy azonnal indul is, és kilenc órát vezetett Bilbaóból Madridba és vissza a lány miatt.

Mikor visszaértek, Collaltónak azzal kellett szembesülnie, hogy a lakásba, amiben eddig élt, már nem költözhet vissza, így a taxis felajánlotta, hogy húzódjon meg náluk az éjszaka a családi otthonukban.

A szülei és a két lánytesója úgy üdvözölt, mintha a családtagjuk lennék, sosem fogom elfelejteni a kedvességüket

– emlékezett vissza Collalto a CNN szerint. Másnap ő és a taxis elkezdett azon töprengeni, hogyan lehetne kocsival eljutni Olaszországba. Felhívták a hatóságokat, és mindenre kaptak engedélyt, a lány, mert haza tartott, a fiú pedig azért, mert a munkáját végezte.

Április 10-én reggel nyolckor indultak útnak, hogy aztán fél nappal később megérkezzenek Montebellóba. A határon Franciaországban és Olaszországban is rendőrök álltak, de őket nem állították meg.

Ragaszkodtam ahhoz, hogy kifizessem neki az utat, de azt mondta, hogy nem akar kihasználni, látja, hogy nehéz helyzetben vagyok, és ne aggódjak a költségek miatt

– mesélte Collalto, akinek végül csak a madridi kiruccanást kellett kifizetnie. A szülei, mikor megpillantották elsírták magukat örömükben. Amantegi végül másnap vissza is indult haza, egy rakás helyi finomsággal – grappával, borral, csokoládéval – megrakva.

Összesen több mint 3 ezer kilométert vezetett a lány miatt.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik