Élet-Stílus koronavírus

Brazíliában bűnözők kezdték el megszervezni a vírus elleni védekezést, mert a politikusok nem csinálnak semmit

Az általában kábítószerrel és prostitúcióval foglalkozó szervezetek most szappant és vizet biztosítanak a lakosságnak.

Brazíliában a lakosság szabályosan retteg a koronavírustól, de az ország kormánya mégsem hoz drasztikus lépéseket a vírus visszaszorítása érdekében. Jól jelzi a közhangulatot, hogy miközben a brazilok azon aggódnak, hogy egyre többen fertőződnek meg, addig az ország miniszterelnöke, Jair Bolsonaro a napokban a járvány kapcsán a következőket nyilatkozta egy interjúban:

Sajnálom, néhányan meg fognak halni, ilyen az élet. Nem zárnak be egy autógyárat, csak azért mert vannak közlekedési balesetek.

Brazília első embere annak ellenére nem veszi komolyan a világjárványt, hogy nagy valószínűséggel ő maga is fertőzött. Bolsonaro ezt természetesen tagadja, de a jelek másra utalnak. Március közepén kiderült, hogy a miniszterelnök sajtófőnöke, Fabio Wajngarten is elkapta a vírust, azóta pedig az elnök közvetlen környezetéből több mint 20 embernek lett pozitív a tesztje. Bolsonaro esetleges fertőzöttsége körül továbbra is ködös a helyzet, de a politikus konzekvensen tagadja a vádakat. Úgy tudni, hogy egy brazíliavárosi katonai kórházban szinte az összes fontos vezetőt tesztelték a vírusra. A teszteltek listájáról két nevet utólag eltávolítottak, sokak szerint a két kámforrá váló név Bolsonaróhoz és a feleségéhez tartozik. A miniszterelnök egyébként többször is hangoztatta, hogy hiába van veszélyeztetett korban, rá nem hat a vírus, mert korábban sportoló volt.

Bűnözők tartanak rendet

A Guardian cikke tovább árnyalja a reménytelennek látszó brazíliai helyzetet. A brit lap azt írja, hogy Rio de Janeiro egyik legismertebb nyomornegyedében a kábítószer-kereskedők próbálják felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mindenki jobban jár, ha otthon marad. A gyakorlatban ez nem olyan romantikus, mint ahogy elsőre hangzik: a bűnözők konkrétan megfenyegetik a környékbelieket, hogy aki ki mer menni az utcára, annak nagyon komoly baja fog történni.

Ha bárki rendetlenkedik vagy az utcán járkál, azt meg fogjuk büntetni.

Ezt ismételgette egy hangosbeszélővel keringő autó Rióban. Az egész akciót brazília egyik legnagyobb bűnszervezete, a Vörös Parancsnokság vezényelte. A Guardian-nek egy helybéli azt mondta, hogy a bűnözőknek azért kellett gyakorlatilag átvenni a hatalmat bizonyos városrészek fölött, mert a hatóságok nem tesznek semmit azért, hogy lassabban terjedjen a vírus.

A bűnözők a saját eszközeikkel próbálják megállítani a járványt, mivel a brazil kormány láthatóan nem tesz semmit az állampolgárokért.

Bár a bűnözők módszerei drasztikusak, de úgy néz ki, hogy a lakosság nem számíthat másra ezekben az időkben. A rendes esetben kábítószerrel és prostituáltakkal kereskedő csoportok most szappant és vizet szállítanak nyilvános helyekre, hogy az emberek rendszeresen kezet moshassanak. Ez a kép ma már mindennapos a Rióban, a város fölött magasodó Megváltó Krisztus szobra melletti favelában például feliratokat is elhelyeztek, amelyeken az áll: „mielőtt belépsz a negyedbe, mosd meg a kezed!”

A riói nemzetközi repülőtér közelében elhelyezkedő üzletsoroknak azt tanácsolták az emberkereskedők, hogy csökkentsék a nyitvatartási időt és próbáljanak meg ügyelni a higiéniára, valamint tartsák a legalább másfél méteres távolságot.

A brazil kormánynak egyelőre esze ágában sincs segíteni a lakosságon, pedig a járvánnyal szemben a legszegényebb, legelszigeteltebb csoportok a legkiszolgáltatottabbak. Vannak olyan lakóközösségek, ahol nemcsak az alapvető tisztító -és fertőtlenítőszerek hiányoznak, hanem az ivóvíz is. Ha a vírus egyszer eléri ezeket az embereket, akkor az nekik gyakorlatilag egyet jelent a véggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik