Élet-Stílus koronavírus

Elmondta egy hét hónapos fertőzött édesanyja, mit kell tudniuk a szülőknek a koronavírusról

Bár a járványügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a gyerekek nem tartoznak a veszélyeztetettek közé az új koronavírussal kapcsolatban, ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem betegedhetnek meg.

Koronavírus-fertőzés miatt megbetegedett egy háromgyermekes dél-karolinai anya legkisebb, hét hónapos fia. Courtney Doster elmesélte tapasztalatait, hogy a többi szülő okulhasson belőle – írja a Good Morning America.

Doster azt mondja, a betegség úgy jelent meg a családjában, mint derült égből a villámcsapás. A hét hónapos Emmettnek reggel még kutya baja sem volt, amikor azonban felébredt a napközbeni szunyókálásából, meleg volt a teste. Az anya lázat mért, és megnyugodott, hogy a kicsinek csak hőemelkedése van. Emmett azonban egyre rosszabbul érezte magát, a láza pedig pillanatok alatt 39 fok fölé kúszott.

Az anya felhívta a gyerekorvost, aki azt tanácsolta, hogy azonnal vigyék kórházba a kicsit. A kisfiún több tesztet is elvégeztek, majd megröntgenezték a mellkasát és megállapították, hogy tüdőgyulladása van. A családot hazaküldték, hogy otthon ápolják a gyereket. Másnap a kórházból telefonon értesítették a családot, hogy Emmett koronavírus-tesztje pozitív eredményt hozott, ezért a család legalább két hétig nem mozdulhat ki otthonról.

Később Coutney anyjáról is kiderült, hogy fertőzött, a család azt gyanítja, hogy Emmett a nagymamájától kapta el a betegséget. A szülők és a kisfiú két testvére nem fertőződtek meg, de Courtney tart tőle, hogy az egész családnak át kell majd esnie a betegségen. Az anya azt mondja, a fertőzéssel kapcsolatban az a legijesztőbb, hogy nincs semmilyen előjele. A látszólag makkegészséges gyereknek egyik pillanatról másikra szökik egekbe a láza.

A szakértők szerint sokkal több gyerek betegszik meg és kerül súlyos állapotba a koronavírus-fertőzés miatt, mint eredetileg gondolták, de az továbbra is igaz, hogy 19 éves kor alatt a betegség nem halálos. A legtöbb esetben a gyerekben a koronavírus-fertőzés egyáltalán nem okoz tüneteket, vagy legfeljebb olyan tünetekkel jár, mint egy megfázás vagy a szezonális influenza – mondta el Dr Sean O’Leary, a Coloradói Gyermekkórház orvosa.

O’Leary hozzátette, a vírussal kapcsolatos ismeretek napról napra változnak. Egy a napokban közzétett kínai tanulmányból például az derül ki, hogy az egy év alatti gyerekeknél sokkal gyakrabban fordul súlyosra a betegség, mint az idősebbeknél. Az orvos szerint a legtöbb, amit a szülők tehetnek, hogy a gyerekeiket és önmagukat is távol tartják másoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik