Élet-Stílus

Érvényesnek találta a bíróság a McDonald’s-szalvétára írt végrendeletet

A férfi gyerekei vesztek össze rajta.

A kanadai Yorktonban a bíróság úgy döntött, hogy tiszteletben kell tartani azt a végrendeletet, amelyet egy vékony, barna, McDonald’s-papírszalvétára írt Philip Langan – írta a CBC. A szalvétán a férfi hét hátrahagyott gyermekének a neve van felsorolva, majd

Osszák szét a vagyonomat egyenlő részekre, Philip Langan, Apa.

Ezt a végrendeletet támadta meg egyik lánya, Maryann Gust, ugyanis szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy ez valóban az apja írása lenne. Szerinte inkább két testvére, Ronald and Sharon hamisította nem sokkal apjuk 2015-ös halála után.

A két testvér viszont azt mondja, hogy miközben egyszer – valamikor 2006 és 2015 között – a McDonald’s-ban ettek, apjuk akkor írta a szalvétára a végrendeletét. Állítják, az apa azt hitte, hogy szívrohama van, és azért firkantotta fel gyorsan az egészet a szalvétára. Philip Langan aztán Sharont kérte meg, hogy vigyázzon a végrendeletére. Mivel másik családtag nem volt velük, a testvérpár esküdött, hogy mások jelen voltak, bár ezeknek az embereknek a személyazonosságára a per alatt nem derült fény.

Gust azt mondja, ő nem tudja, hogy a szalvétán valóban az apja írása látható, mert nincs hozzá másik mintája. Ugyanakkor a halála előtt egy hónappal azt mondta neki, hogy nem akar végrendelkezni, mert

azt akarja, hogy mi gyerekek harcoljunk meg érte ugyanúgy, ahogy neki is kellett.

A bíró végül a testvérpárnak adott igazat, mert szerinte egy olyan pillanatban, mint mikor Langhan azt hitte, szívrohama van, észszerű, hogy elgondolkozik arról, mi lesz a vagyonával, főleg, ha addig nem végrendelkezett. És az, hogy Sharont azzal bízta meg, hogy tartsa meg, mikor valóban szükség lesz a papírra, azt jelenti, hogy a szalvétát valóban a végrendeletének szánta az apa.

Langhannak egyébként volt egy nyolcadik gyermeke is, aki még az apa halála előtt elhunyt, a testvérek pedig úgy döntöttek, ennek ellenére a vagyon egynyolcadát az ő családjának adják.

Nem ez az első furcsa kézírásos végrendelet ebben a kanadai tartományban, Saskatchewanban. 1948-ban egy farmer, Cecil Harris egy traktor lökhárítójára karcolta rá a végakaratát, miközben haldoklott a jármű alá beszorulva:

Abban az esetben, ha ebben az őrületben meghalok, mindent a feleségemre hagyok.

Ezt szintén érvényes testamentumnak ítélte utána a bíróság. A lökhárító azóta a Saskatchewan Jogi Egyetemen van kiállítva, íme.

Kiemelt kép: Getty Images/Uliana Oliinyk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik