Élet-Stílus

Vigyázzon! Gondokat okozhat az orrának az otthoni száraz levegő! (x)

Azt gondolnánk, hogy télen főleg a vírusok miatt kialakuló náthától kell félteni az orrunkat, az eszünkbe sem jut, hogy a téli fűtés, és a szeles időjárás is kedvezőtlen hatással lehet az orrnyálkahártyánkra.

Így betegedhetünk meg a túlzottan száraz levegőtől

A téli időszakban könnyű megfázni, mert a náthát okozó vírusok a nyirkos, hideg időt kedvelik, ilyenkor könnyebben terjednek, bárhol el lehet őket kapni. De télen nemcsak a nátha és az azzal járó kellemetlen tünetek viselik meg az orrnyálkahártyát, hanem a szárító hatású hideg levegő és a fűtés is. A lakás levegője akkor ideális, ha a páratartalom 50-60 százalék közötti. Ha ennél kevesebb a vízpára, már száraznak érezzük a levegőt. Sok lakás télen ennél is jobban kiszárad: a fűtési szezonban nem ritka a mindössze 10-20 százalékos nedvességtartalom sem. A légutaknak szükségük van a nedvesítésre, a beszívott száraz levegő ugyanis tovább szárítja az orrot, a légcsövet és minden felületet, ahol csak áthalad. A nyálkahártyák 30 százalékos páratartalom alatt kiszáradnak, érzékenyekké válnak, ilyenkor lesz száraz a torkunk, ami okozhat éjszakai köhögést, és így kialvatlanságot is. Vírusos vagy bakteriális légúti felülfertőződés szintén könnyebben kialakulhat ilyenkor. Még ha meg is teszünk mindent a lakás ideális páratartalma érdekében, akkor is előfordulhat, hogy az orrnyálkahártyát kiszárítja a kinti hideg levegő vagy szeles időjárás. Ezért ebben az időszakban jó, ha nagyobb figyelmet fordítunk az orrnyálkahártyánkra, és egy megfelelő orrspray-vel mindent megteszünk azért, hogy nedvesen tartsuk.

Segíthet az egysejtűek „titkos fegyvere”

A Reventil orrspray különleges összetételű, mert a tengeri sós oldat mellett egy ectoin nevű egyedi összetevőt tartalmaz. Az ectoin egy természetes eredetű, sejtvédő, gyulladáscsökkentő hatású molekula. Segíti a sérült orrnyálkahártya gyógyulását, nedvesíti, illetve gátolja annak kiszáradását.

Az ectoint nem olyan régen, 1985-ben fedezték fel, olyan egysejtű élőlényekben amelyek képesek átvészelni a sivatagi hőséget csakúgy, mint a sarkvidékek dermesztő hidegét. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mi a parányi organizmusok túlélésének titka. Rájöttek, hogy ez nem más, mint az ectoin: ez a különleges molekula védi meg őket a kiszáradástól, ugyanakkor elősegíti a sérült sejtmembrán regenerálódását is. Ennek a tudományos felfedezésnek hála, a náthás orrú betegek is fellélegezhetnek, hiszen a Reventil orrspray-ben lévő ectoin védi az orrnyálkahártyát, elősegíti annak gyógyulását, illetve óvja azt a kiszáradástól. A Reventil orrspray enyhíti a nátha és az orrmelléküreg-gyulladás tüneteit, valamint elősegíti ezek megelőzését.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik