Élet-Stílus

Pofonegyszerű, mégis abszurd megoldással vetne véget a szegénységnek egy indonéz miniszter

Hiába, hogy kiből lesz miniszter, azt minden országban meg lehet kérdőjelezni.

Egy indonéz miniszter szerdán hatalmas ötlettel állt elő. Azzal csökkentene az országot sújtó szegénységi rátán, hogy a gazdagok házasodjanak össze szegényekkel, és fordítva. Ezt abból a kérdésből vezette le, hogy

mert mi lesz, ha a szegény ember egy másik szegényt keres a házasságához? Még több szegény háztartás

– mondta a Channel News Asia szerint Muhadjir Effendy, (ezt figyeljék!) az emberi fejlődést koordináló és kulturális miniszter.

Elmondása szerint ma az Indonéziában ötmillió szegény háztartás van, ez csaknem a 10 százaléka az összes háztartásnak. Ha az éppen csak nem szegény háztartásokat si ide vesszük, akkor már az összes háztartás majdnem 17 százalékát teszik ki.

Hogy ne csak egy ötlet legyen az egészből, Effendy felkérte Fachrul Razi vallásügyi minisztert, hogy nyilvánítsa fatvának (vagyis az iszlám jog előírásának), hogy gazdagok csak szegényekkel, szegények pedig csak gazdagokkal házasodhassanak.

Emellett Effendy szorgalmazz egy házasságot megelőző programot is azok számára, akik gazdaságilag nem túl stabilak, ők egy foglalkoztatást elősegítő programba jelentkezhetnének.

A Jakarta Press szerint a Világbank adataiból az derül ki, hogy az indonéz népesség 45 százalékának, vagyis 115 millió embernek nem sikerült még elérnie a gazdasági biztonságot és a középosztálybeli életmódot. Igaz, az elmúlt 15 évben 10 százalékponttal csökkent a szegénység, míg a középosztályé 7-ről 20 százalékra emelkedett.

A miniszter ötleteit az Indonéz Ulema Tanács, a fatvák kiadásáért felelős vallástudósok tanácsa üdvözli, mert így nem csak a szegénység csökkenne, hanem a gazdagok sem csak maguk között cirkuláltatnák a vagyonukat.

A kiemelt képen balról az első Effendy. Fotó: Jerome Favre/Pool via Bloomberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik