Élet-Stílus

Egy orrcseppfüggő vallomása: Vanda őszintén beszélt furcsa szokásáról (x)

Vanda több héten át szintetikus orrspray-t használt téli náthájának kezelésére, amitől egy idő után tartós orrdugulása lett. A fiatal nő nem akart egy nátha miatt hiányozni a munkahelyéről, ezért patikaszerrel próbált meg minél előbb megszabadulni az idegesítő orrfolyástól. Ám a spray-t nem lett volna szabad több héten át használnia, azonban ő ezt a korlátozást figyelmen kívül hagyta, így végül orrspray-függővé vált.

Vanda úgy érezte a „befúvásról” nem tud lemondani

“Tavaly télen kezdődött minden. Januárban új munkahelyen kezdtem, és nem akartam hiányozni egy vacak nátha miatt. Ám az állandó orrfújás egy idő után kellemetlenné vált, láttam, hogy a kollégáimat idegesíti az állandó szipogásom és trombitálásom. Vettem orrspray-t a patikában, nem is figyeltem, hogy milyen típusút, és azt sem olvastam el, hogy meddig szabad használni. Eleinte minden jónak tűnt, hiszen a spray segítségével kidugult az orrom, és egy ideig kaptam levegőt. Felüdülésként éltem meg, hiszen előtte úgy éreztem, mintha betonnal torlaszolták volna el a légzőréseimet.  Két hét elteltével azt vettem észre, hogy hiába nem vagyok már náthás, a duzzanat és vele együtt az orrdugulás tartóssá vált. A „befúvásról” már nem tudtam lemondani, attól tartottam, ha nem használom a spray-t, akkor nem kapok levegőt. Mint kiderült, dekongesztáns, vagyis a nyálkahártya duzzanatát csökkentő hatóanyagot tartalmazó orrspray-t használok. Az ilyen típusú készítményeket azonban 7-10 napnál tovább nem szabad alkalmazni, mert függőség alakulhat ki, ahogyan ez az én esetemben meg is történt. Innentől kezdve mindig volt nálam orrspray. Éjszakánként arra riadtam fel, hogy nem kapok levegőt, mert teljesen eldugult az orrom. Hónapok óta  használom folyamatosan a spray-t, és érzem, hogy nem tesz jót. A nyálkahártyám folyton száraz, viszket és ég, orrfújáskor pedig időnként vérzik is egy kicsit.

Segít regenerálni az ectoin, és nem okoz függőséget

Nemrég olvastam egy cikket, amiből kiderült a számomra, hogy sokan járnak hasonló cipőben. Ráadásul jó lenne, ha leszoknék, mert hosszú távon az orrnyálkahártyám olyan mértékben károsodhat, hogy akár még műtétre is szükség lehet. Találtam egy főként természetes eredetű összetevőket tartalmazó készítményt, a Reventil orrspray-t. Nagyon megtetszett, és a barátnőm is ajánlotta. A Reventil orrspray ugyanis ectoint tartalmaz. Az ectoin egy olyan molekula, amely védi a sejtfelszínt a kiszáradástól, sérülés esetén pedig segít a sejtregenerációban. Az ectoint eredetileg olyan egysejtű élőlényekben fedezték fel, amelyek képesek átvészelni a sivatagi hőséget csakúgy, mint a sarkvidékek dermesztő hidegét. A parányi organizmusok túlélésének titka nem más, mint az ectoin: ez a különleges molekula védi meg őket a kiszáradástól, ugyanakkor elősegíti a sérült sejtmembrán regenerálódását is. Ennek a tudományos felfedezésnek hála, a náthás orrú betegek is fellélegezhetnek, hiszen a Reventil orrspray-ben lévő ectoin védi az orrnyálkahártyát, elősegíti annak gyógyulását, illetve óvja a kiszáradástól.”

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik