Élet-Stílus

Nő vagy? Akkor fokozottan érinthet a vashiány

Bár manapság már egyre több téren tűnik el a különbség a férfiak és nők között, az egészség területén még mindig sok az olyan tényező, amelyre vagy az egyik vagy a másik nem tagjának kell jobban odafigyelnie.

Ilyen például a vashiány, amely ugyan élethelyzettől függően bárkit érinthet, nőknél azonban mégis jóval gyakrabban jelenik meg. Ennek egyik oka a menstruáció, amely a nemi éréssel párhuzamosan kezdődik el kamaszkorban, vagyis éppen akkor, amikor a szervezetnek a gyors fejlődés miatt egyébként is sok tápanyagra van szüksége. Ha ez túlzott diétázással vagy egyoldalú táplálkozással is párosul, vashiány léphet fel.

A táplálkozás ugyanakkor későbbi életkorban is fontos szerepet játszhat a vashiány kialakulásában. A nők általában kisebb adagokat esznek, tehát a vitaminokból és tápanyagokból is kevesebbet visznek be a szervezetükbe, ehhez jöhet még a sportolás, valamint a várandósság és azt követően szoptatás is, ami mind-mind jelentősen lemeríti a vaskészleteket. A változókorhoz közelítő nők esetében a gyakoribbá váló vagy erősebb menstruáció idézhet elő vashiányt, és vezethet vashiányos vérszegénységhez.

Ha valaki magára ismert a fenti élethelyzetek bármelyikében, akkor érdemes odafigyelnie a vashiány tüneteire. A vashiány kezdetben indokolatlan fáradtságot, fáradékonyságot, egészségtelen sápadtságot, fejfájást, szédülést, hajhullást, töredezett körmöket, ingerlékenységet okozhat. Ha pedig már kialakul a vashiányos vérszegénység, akkor a fenti tünetek még kifejezettebbek lesznek, illetve mellkasi fájdalom, gyors szívverés, légszomj is felléphet.

Bár étrendünknek fontos szerepe van a vashiány megelőzésében – főként az állati eredetű húsok fogyasztásával tudjuk bevinni a legtöbb vasat –, de sok esetben ez nem mindig elegendő.

Mit együnk, hogy ne legyünk vashiányosak?
A vas a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag: elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásához, az energiatermelő folyamatokhoz és a vérképzéshez. Apró trükkökkel és praktikákkal megelőzhetjük a vashiány kialakulását!

Ilyenkor megfelelő mennyiségű elemi vasat tartalmazó gyógyszerkészítmény rendszeres szedésére is szükség lehet.

Szponzorált tartalom

MALTOFER RÁGÓTABLETTA – SZABADULJON MEG A VASHIÁNYTÓL! A Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi vaskészítmény: szervezetbarát tulajdonságokkal és kényelmi előnyökkel biztosítja a hatásos vaspótlást. A Maltofer rágótabletta már orvosi vény nélkül is elérhető a vashiány rendezésére, illetve megelőzésére. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

 

 

Vény nélkül kapható vas(III)-hidroxid-polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA

EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik