Élet-Stílus

Amerikai „klímafegyver” okozza a szokatlanul enyhe telet egy orosz képviselő szerint

Nem először röppen fel az időjárást befolyásoló, titokzatos, amerikai szuperfegyverről szóló pletyka Oroszországban.

A megszokottól eltérően nem borította vastag hótakaró Moszkvát decemberben, és az előrejelzések szerint, januárban és februárban is a sokévi átlagnál magasabb hőmérséklet várható egész Oroszországban.

Az időjárás-szakértők szerint a jelenségért a klímaváltozás, illetve egy atlanti-óceáni front felelős. Alekszej Zuravljov, a nacionalista Rodina (Hazánk) párt alsóházi képviselője azonban egészen mást sejt a háttérben – írja a Moscow Times.

A politikus kedden egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy szerinte a szokatlanul enyhe orosz telet egy titkos amerikai klímafegyver okozza.

Meggyőződésem, hogy ez nem véletlenszerű ez a változás az időjárásban. Ha Oroszország egész évben fagyott területei felolvadnak, az katasztrofális lesz. Az amerikaiak is tudják ezt, ezért tesztelik most a fegyvert.

Az 57 éves politikus ugyanezt a titokzatos klímafegyvert sejtette a háttérben a tavaly nyári szibériai erdőtüzekkel, és a moszkvai viharokkal kapcsolatban. Az amerikai klímafegyver a 2010-es szokatlanul forró, moszkvai nyár idején jelent meg az orosz közbeszédben.

A legnagyobbrészt fosszilis energiahordozókból élő Oroszország népe klímaszkeptikusnak számít. A felmérések szerint, a lakosságnak csak kevesebb mint fele gondolja azt, hogy a globális felmelegedés veszélyt jelent az országra.

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik