Élet-Stílus

A viharsarok városa, Gyula még télen is szép arcát mutatja

Sokkal nyugodtabb, nincs annyi turista, ami nem azt jelenti, hogy hideg időben ne érezné magát jól az ember és ne látna szép dolgokat, csak a többségnek Gyula inkább nyári nyaralás, pedig télen is sokat kínál az odautazóknak.

Messze van – persze mihez képest, nézőpont kérdése – de sokakat eltántorít, hogy ekkora utat kell megtenni a határ menti városig. Kecskemét felé még autópályán, majd Békéscsaba felől a 44-es főúton lehet a legegyszerűbben eljutni pár óra alatt.

Pálinka és gasztró

Ha már ott vagyunk, nem lehet kihagyni a híres gyulai pálinkát. Autóval néhány percre a belvárostól épült a környék egyik legszebb Kóstolóháza, ami hét és fél hektáros területen terül el. Nemcsak kóstolni és vacsorázni lehet, hanem megnézhetjük a pálinkakészítés technológiáját is. Ami különlegesség teszi a helyet, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a pálinkafogyasztás kultúrájára, és ha valaki szeretné hazavinni az ízeket, akkor nem kell egy egész üveget megvennie: a 0,05 literes mini üvegekben az összes íz kapható a birsalmától a vadbodzáig.

Ha inkább maradnánk a belvárosban, akkor nem szabad kihagyni a négycsillagos Komló Hotelt és a hozzá tartozó éttermet. A majd negyedszázados szünet után újra szállóként működő szecessziós épület felújítása során külön kutatómunka zajlott, hogy az eredeti állapotba állítsák vissza sok évig kínai áruházként működő épületet. Az eredmény az elegancia és a tradíciók ötvözete lett. A szállóhoz tartozó étterem külön is működik, árai pedig barátságok. Két főre, levessel, főétellel és üdítővel 7 000 és 10 000 forintból kijöhetünk, de van napi menü is, ami 1350 forintba kerül.

Az étlapon hazai és regionális ételeket, hagyományos és reform ízeket is találunk. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Édességek tárháza

A Százéves Cukrászda neve csalóka, a cukrászda 1840-ben nyílt, azaz már több mint 170 éves, ezzel kiérdemelte az ország második legrégebbi cukrászdája címet. A korai klasszicista épület szerencséjére elkerülte az államosítást, a mostani vezetőség is igyekszik megőrizni a 19. századi hangulatot és az eredeti környezetet. A legrégebb óta készülő sütemény a hely nevét is viselő százéves sütemény, aminek alapja a mandulás sachertészta, tölteléke pedig barackpálinkával ízesített marcipán, párizsi krém, mindez marcipán- és tejcsokoládé-bevonattal.

A cukrászda nevét viselő százéves süteménytől a klasszikusokig minden kapható. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A sütiken kívül több mint hatvan féle kézműves bonbon is kapható. De nemcsak a finomságért érdemes betérni, hanem a hely atmoszférája miatt, a régi bútorokért, itt úgy érezzünk, mintha a tényleg a 19. században kávéznánk.

Hologramos „élő” személyzet

Volt ez a kastély már minden: az egykori arisztokrácia rezidenciáját államosították, működött benne szakmunkásképző, csecsemőotthon. Hosszú felújítást követően az Almásy-kastély és a körülötte lévő park szinte eredeti állapotában tekinthető meg. Az épületben rengeteg interaktív program várja a látogatókat, köztük kiemelkedik a holoprojektor. Egy kastély-makett kis ablakán bepillantva a hologram segítségével láthatjuk a cselédséget és a színfalak mögötti világot.

A fenti nyitóképen látható Gyulai Vár a 16. században az ország három legerősebb végvárainak egyike volt. Nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehet a vár előtti tónál. Nyaranta színházi előadásokat tartanak a várban és a vár előtt a tavon felállított színpadon, de az épület télen is látogatható. Kiállítások, a végvári életet bemutató termek találhatóak a várban.

Ki a természetbe

Bent a városban érdemes egy sétát tenni az Élővíz csatorna partján található Csigakertben, ami a város egyik legnagyobb zöld területe. Az ősparkban 300 év körüli kocsonyás tölgyek, tiszafák és krisztusfák adnak árnyékot nyáron, télen pedig nyűgözik le az ott sétálókat.

Hó borította fa a gyulai Csigakertben, a fotó a szerző felvétele.

Gyula az ország egyik legtisztább vizű folyója, a Fehér- Körös bal partján található. Autóval és a biciklivel is könnyen megközelíthető a Szanazug, a két folyó összefolyása, ahol nyaranta szabad strand működik. Ennek ellenére érdemes kimenni vagy a Fehér-Körös partjára vagy a Szanazugba, a téli, szinte végeláthatatlan alföldi táj is elkápráztatja a szemet.

Irány a termálfürdő

Ha már kellően átfagytunk, akkor irány egy forró fürdő. A gyulai termálfürdő az ország egyik legkedveltebb fürdői közé tartozik. A Várfürdő vizének van egy jellegzetes barnás színe, ezt a magas ásványianyag tartalom okozza. Éppen ezért mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre jó hatással van. De a fiatalok és a családosok is találnak a fürdőben számtalan szórakozási lehetőséget: gyermek víziparadicsom, pezsgő- és hullámfürdő vagy akár az éjszakai fürdőzés.

Téli országjáró

Utazd körbe az országot! A városokról szóló írásainkat itt találod. A projektet a Shell támogatta.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik