Élet-Stílus

A folyók városa télen is tud annyit, mint Budapest

Lehet, hogy eddig kevesen gondolták, hogy Nyugat-Dunántúl központjába érdemes ellátogatni, pedig Győr nemcsak nyáron, hanem télen is nyújt annyi programot, ami bőven megtölt egy hosszúhétvégét. De ha csak egy napunk van Győrre - Napóleonnak is ennyi volt -, akkor is érdemes autóba vagy vonatra ülni. Bemutatjuk, mi van Győrben télen a karácsonyi vásáron túl.

Sokan és sokszor teszik meg a Budapest-Bécs viszonylatot úgy, hogy egy fontos magyar város mellett megállás nélkül hajtanak el. Elismerjük, a bécsi karácsonyi vásár rendkívül csalogató és népszerű, azonban hiba lenne kihagyni Győrt, ahol minden adott a téli – akár többnapos –  kikapcsolódáshoz.

A karácsonyi vásáron túl

Kézenfekvő, hogy télen a nagyvárosok főterét veszik célba nemcsak a turisták, de az ott élők is. Győrben sincs ez másképp, ahol november 29-én kezdődött az adventi időszak. A városban igazi fesztivál vette kezdetét, aminek központja a Széchenyi tér. Itt állították fel a karácsonyfát és egy hatalmas adventi koszorút is. Mint minden nagyobb karácsonyi vásár, a győri is a kézműves kínálatról, a forralt borról és a szaftos magyaros ételekről szól. Semmiképp sem érdemes kihagyni, ha téli kirándulást szervezünk Győrbe. Azonban a három folyó városa sokkal többet tartogat télen is.

A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca találkozásánál fekvő közel 130 ezer lakosú Győrt nem csak a három folyó, hanem a barokk erkélyek városának is nevezik. A belvárosban sétálva ez pontosan érzékelhető:  a helyreállított palotákban és épületeken kívül érdemes megcsodálni a többnyire 18. században emelt sarokházak zárt erkélyeit, amik igazán egyedivé és hangulatossá teszik Győr karácsonyi fényekben úszó belvárosi utcáit. Kétségtelenül a leghíresebb erkéllyel a régi Városháza rendelkezik: innen tartotta 1848. október 21-én toborzó beszédét Kossuth Lajos (és ha már Kossuth: felesége, Meszlényi Terézia Győr szülöttje).

Itt található a Napóleon-ház: a kétemeletes, copf stílusú palota arról nevezetes, hogy a kismegyeri csata után itt töltött egy éjszakát Napóleon császár 1809-ben.  Semmiképp se hagyjuk ki a Szent István király alapította Bazilikát, ahol a középkori ötvösművészet remekét, a Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emlékét, Szent László hermáját (ereklyetartóját) őrzik.

Győr belvárosának szerkezetét a tizenhatodik századi tűzvészt követő újjáépítés határozta meg. A műemlékekben gazdag, polgárházakkal szegélyezett főtér egykor a város piaca és fóruma volt. Koncertezett itt Liszt Ferenc, de itt végezte máglyán 1688-ban az utolsó boszorkányper áldozata is, és a Széchenyi téren fejezték le nyilvánosan Géczy Juliannát, a “lőcsei fehér asszonyt” is 1714-ben. Van egy másik női főszereplője is a térnek: egy 30 méter magas oszlop tetejéről Mária szemléli a teret,  az Apátúrházat, a kéttornyú bencés templomot és a rendházat. Utóbbiban egy még ma is működő gyógyszertárba térhetünk be, ami különleges mennyezeti freskóival akkor is gyógyírt nyújt, ha nincs szükségünk gyógyszerre.

Fotó:MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nem csak Budapesten lehet fürdőzni

A termálkultúra központja kétségkívül Budapest, de Győrnek sem kell elbújnia. A győri termálvizet már a középkori krónikák is jegyezték kiváló gyógyhatása miatt. Alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz, amely jódion-tartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába sorolható.

A győri gyógyvíz a kopásos csont- és izületi betegségekben, illetve a krónikus gyulladásos izületi és izombántalmakban szenvedőknek ajánlott. Az idült gyulladásos nőgyógyászati betegségek, illetve a krónikus hörghuruttal vagy tüdőtágulással küzdők is joggal bízhatnak a termálvíz gyógyító hatásában.

Télen is lehet kirándulni

Ne higgyük azt, hogy a város bejárásával és termálvizének megismerésével véget értek a lehetőségek Győrben, ahol télen is érdemes kirándulni, sétálni. Például a győriek kedvelt kirándulóhelyén,  Püspökerdőn. A város egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete 250 hektáros ártéri erdő, melyet a Mosoni-Duna oszt két részre. Gondozott tisztásokon, tűzrakó helyeken túl 9 km hosszú sétaút és erdei tornapálya, valamint játszótér várja a látogatókat. Ahogy a Füles bástyát sem érdemes kihagyni: Győr török kori végvárának kazamatájában Dél-Amerika élővilágába pillanthatnak be a látogatók. Kötelező látnivaló az állatkert is, ahol december 21-én állatok karácsonyát tartják: minden állat ezen a napon díszdobozban kapja meg ajándékát, amit meghatározott időrendben adnak át nekik a gondozók.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Számos lehetőségünk van a kikapcsolódásra akkor is, ha ki akarunk mozdulni a városból. Akár télen is érdemes ellátogatni Magyarország legnagyobb szigetére, a Duna ajándékának tartott 375 négyzetkilométer területű Szigetközre, ami a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna között fekvő területet jelenti.

Ha túl hideg van és nem a természetben akarunk fagyoskodni, akkor számos Győrhöz közeli és látványosságokban gazdag városba utazhatunk: Pannonhalmára, Dunaszegre vagy Lipótra, de a lista folytatható Lébénnyel, Abdával és a Szigetköz közepén található Hédervárral.

Téli országjáró

Utazd körbe az országot! A városokról szóló írásainkat itt találod. A projektet a Shell támogatta.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik