Élet-Stílus

2500 forintnyi dollárt nem fizetett be az adóhivatalnak, elárverezték a házát

A felháborító eset az Egyesült Államokban, Michiganben történt.

Az izraeli Uri Rafaeli egy michigani ingatlant vásárolt azzal a céllal, hogy a munka befejeztével ott fogja tölteni a nyugdíjas éveit. Rafeli még 2011-ben vásárolta meg a telket és a rajta álló házat nem kevesebb mint 60 ezer dollárért (közel 18 millió forint). A férfi attól kezdve minden évben befizette az ingatlanadót, noha nem lakott a házban. A Detroittól nagyjából 15 mérföldre (24 kilométer) fekvő ingatlan Southfieldben található.

A 83 éves férfi hiába fizette rendesen az adót, de az első évben 8,5 dollárral elszámolt valamit és kevesebb pénzt utalt a kasszába.

Az egyébként tehetős megye önkormányzata erről nem értesítette Rafaelit, majd már csak akkor, amikor a végrehajtókhoz került az ügy. A vád szerint az izraeli férfi éveken keresztül szándékosan nem fizetett ingatlanadót, ezért annak a tulajdonjoga visszavándorolt a megyéhez. A megyei intézkedés ezután felgyorsult, rövid idővel a lefoglalás után elárverezték az ingatlant, nem kevesebb, mint 23 ezer dollárért (6,9 millió forint).

Az árverés 2014-ben történt, de kiderült, hogy Rafeli esete nem egyedülálló.

Az izraeli károsultat képviselő ügyvéd, Christina Martin elmondta, hogy a helyi önkormányzatnak nem ez az első ilyen húzása. Martin másik ügyfele, Andre Ohanessian egy 2,7 holdas földterületet vásárolt még 2004-ben. Ohannessien terve az volt, hogy a telekre építenek egy házat, de a 2008-as gazdasági válság miatt erre végül nem került sor. Akárhogy is, 2011-re a területen közel 6 ezer dolláros (közel 1,8 millió forint) adóteher volt. Érdekes egybeesés, hogy a helyi önkormányzat ezt az ingóságot is 2014-ben árverezte el, akárcsak Rafaeli ingatlanát.

Maffia?

Az ügyvéd és a kliensei azt sejtik, hogy az önkormányzat szándékosan vadászik az olyan esetekre, amikor egy tulajdonos hibát vét, így gyorsan rá tudják tenni a kezüket bizonyos javakra. Ezeket az ingatlanokat azután jóval áron alul adják el, Rafaeli esete erre tökéletes példa, hiszen a 60 ezer dollárért vett ingatlant alig 23 ezerért adták tovább.

Martin szerint a helyi, állami törvények lehetővé teszik ezt a fajta rablást, a Michiganben működő rendszernek minden megyében megvannak a megfelelői.

Rafaeli azóta már nem az Egyesült Államokban él, hanem Izraelbe költözött, Ohanessian pedig már 2011 óta Kaliforniában lakik.

CBS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik