Élet-Stílus

Pénzmosás miatt tartóztatták le a professzort, aki könyvet írt a szervezett bűnözésről

Az általa tisztára mosott pénz tíz százalékát tarthatta meg a 73 éves professzor.

Letartóztatták pénteken Miamiban Bruce Bagley professzort, a szervezett bűnözés, és a drogcsempészet elismert szakértőjét, mert a vád szerint segített tisztára mosni 2,5 millió dollárnyi, vesztegetésből és egyéb korrupciós ügyekből származó venezuelai pénzt – írja a New York Post.

Bagley a University of Miami nemzetközi kapcsolatok professzoraként évek óta kutatta napjaink szervezett bűnözését. Szakértőként folyamatosan szerepelt bírósági perekben és a médiában is. Társszerzője a 2015-ben megjelent, Kábítószer-kereskedelem, szervezett bűnözés és erőszak napjaink Amerikájában című kötetnek.

Az ügyészség szerint a 73 éves professzor bankszámlákat nyitott azzal a céllal, hogy azokra korrupt országokból pénz érkezhessen. A számlákra 2017 novembere és 2018 októbere 14 esetben érkezett utalás svájci bankokból, illetve az Egyesült Arab Emírségekből. Minden esetben egy 200 ezer dollár (60 millió forint) körüli összeg érkezett a számlákra, melyeknek 90 százalékát Bagley egy kolumbiai személy nevére szóló csekkel vette ki.

A névtelen kolumbiai a vád szerint pontosan elmagyarázta Bagleynek, hogy a pénz venezuelai megvesztegetésekből, illetve sikkasztásokból származik. A professzor először Floridában áll bíróság elé, majd átszállítják New Yorkba. Ha bűnösnek találja a bíróság, akár húsz év börtönbüntetést is kaphat.

(Kiemelt képünkön Bruce Bagley, fotó: YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik