Élet-Stílus

Jégtojások lepték el egy finn sziget tengerpartját

Többen osztottak meg fotókat a közösségi portálokon a ritka jelenségről.

Tojás alakú jégdarabok lepték el a Finnországot és Svédországot elválasztó Botteni öböl északi részén fekvő, Hailuoto sziget egyik partszakaszát – írja a BBC.

A ritka jelenségről többen is osztottak meg képeket a közösségi oldalakon. Risto Mattila, a közeli Oulu városban élő amatőr fotós a BBC-nek elmondta, a feleségével kirándultak, amikor a nem mindennapi látvány a szemük elé tárult.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Risto Mattila (@rismatti) által megosztott bejegyzés, Nov 3., 2019, időpont: 10:08 (PST időzóna szerint)

Úgy emlékszik, a hőmérséklet fagypont alatt volt, és erős szél fújt. A jégtojások egy 30 méteres partszakaszt terítettek be, a legkisebb akkora volt, mint egy átlagos tyúktojás, a legnagyobb akkora, mint egy focilabda.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sirpa Tero (@sirpatero) által megosztott bejegyzés, Nov 5., 2019, időpont: 5:33 (PST időzóna szerint)

George Goodfellow, a BBC meteorológus szakértője azt mondta, a ritka jelenség hideg, szeles időben alakulhat ki. A tojások nagyobb jéghártyadarabokból alakulnak ki, amiket a hullámok alakítanak kerekdeddé. Aztán ahogy a tengervíz rétegekben a felszínükre fagy, egyre nagyobbak lesznek. A tojások aztán dagály visszahúzódásával, vagy az szél által kerülnek partra. A jégtojások akár egy méteres átmérőjűre is megnőhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik