Élet-Stílus

A libanoni anya mondta tüntetőknek, hogy a fia megijedt tőlük. A demonstrálók reakciója elképesztő

A feszült tüntetők egy gyerekért kifejezetten aranyosak lettek.

Az összeomló gazdaság miatt napok óta feszült tüntetések folynak Libanonban. Ezt törte meg egy gyerekdal – írta a CNN. Történt ugyanis, hogy Eliane Jabbour a 15 hónapos fiával Bejrút déli részén ment a kocsijával, amikor tüntetőkbe ütköztek. A demonstrálók körbevették a kocsit és éljeneztek, mire az anya:

Mondtam nekik, hogy van egy babám, ne legyenek annyira hangosak

Mire a tüntetők:

Elkezdték énekelni a kisgyerekek körében világszerte kedvelt Baby Shark dalocskát.

Jabbour a dalolásról készített is egy videót, amit feltöltött a Facebookra, és ami olyan gyorsan elkezdett terjedni az interneten, hogy a férje is előbb látta az interneten, minthogy az anya el tudta volna neki mesélni, mi történt velük.

Thanks for the animation on road from baby Robin HaddadChabeb furn el chebackAnd the shark Elie-joe Nehme

Közzétette: Eliane Jabbour – 2019. október 19., szombat

Libanonban százezrek követelnek reformokat. A tüntetések múlthét csütörtökön kezdődtek, miután a kormány új adók kivetését jelentette be, köztük egy napi 60 forintnak megfelelő díjat a VOIP technológiájú megoldásokra, vagyis amikor telefonvonal nélkül, az interneten keresztül lehet valakit felhívni, például a WhatsApp alkalmazás segítségével.

De nem csak ez a gondja a tüntetőknek, hanem hogy a politikai és gazdasági elit közötti kapcsolat nagyon bebetonozódott, gyakran fel is cserélődnek az eliten belül ezek a szerepek. Az államnak közben egyre nagyobb adósságai vannak, ami megállította a gazdaság növekedését, és sok lakost megakadályoz az alapszolgáltatásokhoz való hozzáféréstől is.

A tüntetések annyit már elértek, hogy hétfőn a kormány elvetette az újonnan hozott intézkedéseket, visszanyeste a tisztviselők fizetését és elfogadta azt a 2020-as költségvetést, amely lehetővé teszi nemzetközi adományokból való több milliárd dollárhoz való hozzáférést. A miniszterelnök Saad al-Hariri ugyanakkor – egyelőre – nem hajlandó lemondani.

Jabbour a tüntetésekről az amerikai tévécsatornának azt mondta, hogy „a gyerekeknek Libanonban egy jobb jövőre van szükségük”.

Robin, ha majd felnő, megnézi ezt a videót, és tudni fogja, ezek a srácok érte harcoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik