Élet-Stílus

Jó eséllyel a kávénk egy kevés csótányt is tartalmaz

Nyami.

Sok embernél allergiás reakció alakul ki, miután kávét ivott. Oké, hát van ilyen, gondolhatjuk, de ha azt is megtudjuk, ennek oka pontosan mi is lehet, akkor talán soha többé nem iszunk kávét, legalábbis olyat nem, amit már őrölve vásároltunk.

Először még egy 2009-es interjúban beszélt a biológus Douglas Emlen arról az undorító okról, amikor a ganajtúró bogarakat vizsgálta. A Montanai Egyetem professzorának interjúját a news.com.au elevenítette fel. Ebben azt mesélte, hogy még mikor tanuló volt, beutazták az egész országot az egyik tanárával, aki komoly koffeinfüggőségben szenvedett. Állandóan meg kellett állniuk miatta, háromnegyed órás kerülőutakat is megtettek, hogy olyan kávézót találjanak, ahol kávébabból készült el az itala.

De hogy miért csak frissen őrölt kávét ivott? A csótányok miatt.

Emlen professzora éveken át foglalkozott rovartannal, illetve a rovarokkal és az emberekkel való kapcsolatukkal, allergiás lett a csótányokra, hogy olyan sokat érintkezett velük. Nem tudott úgy megérinteni egy csótányt, hogy ne alakuljon ki nála allergiás reakció, és ugyanezt tapasztalta, ha előre őrölt kávét ivott. Amikor utánajárt a dolognak, akkor megtudta, hogy az ilyen kávét hatalmas készletekből készítik, amik érintkeznek a csótányokkal. És nagyon nehéz lenne kiszűrni őket belőle.

Emlen azt is elmondta, hogy az amerikai szabályok még azt is megengedik a kávébabnál, hogy 10 százalékban „rovarszennyezést vagy rovarokat” tartalmazzon.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik