Élet-Stílus

A fenék és az ember: miért erre a testrészre figyelünk leginkább?

A fenék, bár néha úgy tűnik, csak az üléshez kell, valójában nagyon fontos testrészünk, nem véletlen tehát, hogy több tudományos kutatás is tárgyául választotta. Ezekből szemezgettünk!

1. Szaporodás

A modern nők zöme legszívesebben csökkentené a sajátja méretét, pedig a férfiak érdeklődését sokkal inkább a nagyobb hátsójú, homokóra alkatú nők keltik fel, mint például a hírességek közül Kim Kardashian, Jennifer Lopez, vagy Shakira. Egy tanulmány szerint mindennek evolúciós oka van.

A kérdésre, hogy miért nézik meg a férfiak a nők fenekét, a török Bilkent Egyetem kutatói 300 férfi tesztelése alapján arra a válaszra jutottak, hogy mindezt a szaporodással állhat kapcsolatban. A tesztalanyoknak ugyanis leginkább azok a nők tetszettek, akiknek gerincoszlopa a derekuktól a fenekükig meredekebb szögben hajlik. Ez leginkább az ősidőkben, a vadászó-gyűjtögető társadalmakban volt szerencsés, hiszen az ilyen nők súlypontja a terhesség idején is a csípő fölé esett, így könnyebben megbirkóztak a várandósság alatti megpróbáltatásokkal. Ráadásul, mivel hajlékonyabbak voltak, állapotosan is tudták folytatni a gyűjtögetést.

Ilyen a legszebb fenék
Feszes, kerek, fokhagyma, tojásdad, trapézos, netán kicsit plötyi? Ahányan vagyunk, annyi fenékformával áldott meg a sors. A közízlés azonban változó: mikor mit tartottak csinosnak?

Az ilyen alkatú nők több gyerek kihordására voltak alkalmasak, ami az akkori, vélhetően magas csecsemőhalandóság miatt kifejezetten fontos szempont lehetett a párválasztásnál.

2. Popsi és zsír

Az utóbbi években mintha kezdene divatba jönni a nagyobb női fenék, és amint az pár éve, szintén egy kutatásból kiderült, a terjedelmesebb hátsó az egészségre is jó hatással van! Az Oxfordi Egyetem kutatóinak 2010-es tanulmánya szerint a fenéktáji zsírt ugyan nehezebb ledolgozni, viszont a combokon és a csípőkön található zsírpárna jót tesz az egészségnek, mert megvédhet a szív- és érrendszeri problémáktól, illetve az olyan anyagcsere-betegségek kialakulásától, mint például a cukorbetegség. A csípőtájéki zsírban ugyanis sikerült azonosítani egy gyulladásgátló anyagot, amely képes megakadályozni az artériák eltömődését, illetve bontja a káros zsírsavakat is. Megtörténhet tehát, hogy a jövőben az orvosok olyan diétát is kieszelnek, aminek már az lesz célja, hogy kifejezetten megnövelje a csípő körüli zsírréteget!

3. Terjedelmes hátsó – magasabb intelligencia?

És íme még egy jó hír: a brit tudósok szerint a fenék és az intelligencia között is feltételezhető némi összefüggés. Az ottani zsír ugyanis gazdag Omega-3 zsírsavakban, ami segíti az agy fejlődését. Ez persze nem azt jelenti, hogy aki sokat ül a fenekén, az majd okosabb lesz, hanem a kutatók szerint az Omega-3 a nők születendő gyerekeinek agyára lehet jótékony hatással.

A túl kevés zsír a hátsón ellenben olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a Cushing-szindróma, vagyis a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése. A kutatók annyit azért hozzátesznek, hogy a deréktáji és a hasi zsírtöbblettől ugyanakkor érdemes megszabadulnunk, mivel az nagy mennyiségben továbbra is egészségügyi kockázatot jelenthet!

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik