Élet-Stílus

Megbüntettek egy középiskolás lányt Amerikában, amiért felhívta a figyelmet a nemi erőszakra

Három diák ragasztott ki cetliket azzal a szöveggel, hogy az iskolában van egy erőszaktevő, ennek hatására pedig felfüggesztették őket zaklatásért. Mint kiderült, azért, mert a fiú, aki magára vette a vádakat, megijedt és fenyegetve érezte magát.

Aela Mansmann nem verekedett, lógott el heteket az iskolából vagy lopta meg egy társát, mégis felfüggesztették: a bűne az volt, hogy kiragasztott a mosdóban egy papírt, rajta az alábbi szöveggel:

Az iskolánkban van egy erőszaktevő, és tudod, hogy ki az.

A CBS azt írja, rajta kívül két másik lány is ugyanezt tette, hasonlóan jártak. Döntését az iskola azzal magyarázta, hogy az üzenet miatt az iskolába járó egyik fiú úgy érezte, nincs biztonságban és fenyegetik őt, mert úgy gondolta, neki szánták. A Maine államban található Cape Elizabeth város középiskolája szerint Mansmann és társai ezekkel az üzeneteikkel zaklatták és fenyegették a fiút, ezért kapták a büntetést. A Time szerint a felfüggesztések hatására az iskolába járó 550 diák közül ötvenen azzal tiltakoztak, hogy egyik nap nem mentek be az órákra.

Mansmann az amerikai alkotmány első kiegészítésére, vagyis a szólás- és véleményszabadságra hivatkozva azt mondja, az iskola megsértette a jogait és Mansmann már csak azért is bíróságra viszi az ügyet, ugyanis szerinte a felfüggesztés igazságtalan: sem ő, sem a többi lány nem nevezett meg áldozatokat vagy elkövetőket a cetliken.

A szülőknek írt levelében a Cut szerint az iskola igazgatója, Jeffrey Shedd azt mondta, amint tudomásukra jutott, hogy az iskolában több ilyen felirattal ellátott cetlit is kiragasztottak, azonnal vizsgálni kezdték az ügyet. Mármint nem azt, ami ilyen esetben normális lenne, azaz hogy milyen alapja van a vádaknak, vagy hogy valóban történt-e nemi erőszak az iskolában, hanem azt próbálták meg azonnal kideríteni, ki ragasztotta ki a cetliket.

Negyvenhét diákot hallgattak ki, így jutottak el végül Aela Mansmannhoz. Shedd azt mondta, a lányokat valószínűleg jó szándék vezérelhette abban amit tettek, ám szerinte végül nagyon rossz döntést hoztak. Szerinte az említett fiú annyira nem érezte magát biztonságban, hogy nyolc napot is kihagyott az iskolából és inkább otthon maradt, ezért végül a családja kérte az iskola segítségét, mert úgy érezték, a fiút zaklatják a társai. Shedd levelét végül azzal zárta: „A tanulók bizonyára megbánták már tettüket”.

Ám Mansmann további lépéseiből nem úgy tűnik, mint aki megbánta tettét. A 15 éves lány azt állítja, ezzel az akciójával csak szerette volna felhívni a figyelmet az erőszakra, nem állt szándékában senkit sem megnevezni, viszont a felfüggesztés ellenére is szeretné folytatni a kampányt, mert ezek után pláne fontosnak tartja az ezzel kapcsolatos párbeszédet és a problémák kezelését.

Dühös vagyok, amiért engem büntetnek zaklatásért, az erőszaktevőt pedig nem büntetik mások megerőszakolásáért. Úgy éreztem, ezt meg kellett tennem, mivel köztudott

– mondta a Cut szerint az NBC-nek a felfüggesztett Mansmann.

Ezzel szemben a New Hampshire-ben található Concord város középiskolájában nemrég kihelyeztek egy dobozt, amibe a tanulók név nélkül dobálhatnak gyakorlatilag tippeket arra vonatkozóan, hogy tudnak-e az iskolán belül történt esetleges zaklatásokról vagy erőszakról. Mindezt azután lépte meg az iskola, hogy letartóztatták az egyik tanárt, akit azzal vádoltak, hogy egy korábbi diákját megerőszakolta. Erre a tanárra 2014-ben egy 13 éves lány tett panaszt, amiért szerinte nem úgy viselkedett sok tanulóval, ahogy kellett volna. A lányt a vádak után felfüggesztették, majd miután a tanárt mégis letartóztatták, a felfüggesztését kitörölték az aktájából.

Fotó: Aela Mansmann

Egy nemi erőszakkal és visszaélésekkel foglalkozó nonprofit szervezet szóvivője, Errin Robinson szerint azok a diákok, akik nemi erőszakról tesznek bejelentést, sok esetben találhatják magukat váratlan helyzetben, vagyis hogy őket büntetik a feljelentett fél helyett, ahogy történt az Mansmann esetében is.

Egy diáknak nehéz döntés bejelenteni egy erőszakot. Ha az iskola figyelmen kívül hagyja, vagy rosszabb esetben megbünteti a tanulót azért, mert szólni mert, akkor az ilyen diákok inkább tovább szenvednek csendben, és egyáltalán nem kapja meg a segítséget, amire szorul.

Az NBC riportja arról számolt be, Mansmann szerint a Cape Elizabeth-i középiskolában már évek óta pletykáltak nemi erőszakról, de az iskola vezetése ezeket nem vette figyelembe. Azzal viszont, ahogy kezelték Mansmann akcióját, az iskola csak azt érte el, hogy a diákok inkább magukban tartsák, ha történik is velük szemben valamiféle erőszak, hisz ezek után joggal tarthatnak majd attól, hogy őket is megbüntetik.

Az Átlátszó szerint Magyarországon több mint 400 000 nő, a 15 évesnél idősebb nők 9 százaléka már volt nemi erőszak áldozata, ezen belül a legtöbb a családi erőszak. Az Országos Kriminológiai Intézet pedig 2017-ben, öt magyarországi megyét vizsgálva arra jutott, hogy szexuális erőszak miatt a bíróság elé sértettként állók 70 százaléka 18 évesnél fiatalabb gyerek, a leginkább érintett korosztály pedig a 7-13 éveseké. Ezek az adatok pedig azokra az esetekre vonatkoznak, amelyben egyáltalán elindították és végig vitték az eljárást, vagyis történt feljelentés. A kutatás arra is kitért, hogy a sértetteknek mindössze az ötöde, vagy csak a hatoda fordul a hatóságokhoz.

Kiemelt kép: CBS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik