Élet-Stílus

Az anyós nem, a 3-as metró annál inkább nyomasztja a magyarokat

Nem idegeskednek nagyon a családi gondokon, inkább a bizonytalan jövő és a közlekedés okozza a stresszt. Viszont jelentős részüknek napi problémát jelent a családon belül jelentkező stressz.

Alapvetően a magyarok majdnem fele nem érzi, hogy rendszeresen stresszes lenne – derül ki a Magne B6 kutatásából, ami a magyarok stressz-helyzetét mérte fel egy telefonos kérdőív segítségével. Az emberek másik fele is csak néha stresszel – azok, akik rendszeresen aggódnak, a válaszadók negyedét teszik ki. Az ezerfős, nemre, korra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív kérdőív azt mutatta, hogy az első számú aggodalom a gyakran stresszelők között inkább a bizonytalan jövő, a közlekedés, a dugók, a sorban állás és a tömeg, csak ezután következnek a családi problémák és a munkahelyi gondok.

A megkérdezettek 47 százalékát egyáltalán nem nyomasztja magánéleti vagy munkahelyi baj, közöttük többen vannak az önállók és a diákok. A családi helyzetet tekintve az elváltak azok, akik a legstresszesebbek (30 százalék), érdekes módon viszont az özvegyeket zavarják legkevésbé munkahelyi és családi gondok (41 százalék). Általánosságban elmondható, hogy a párkapcsolatban élők sem érzik magukat stresszesnek, ez valószínűleg összefügg azzal, hogy mindig van kinek beszámolniuk arról, ha valami bosszúság éri őket.

Több gyerek, kevesebb stressz?

Érdekes, hogy a családi helyzetet tekintve a kutatásból az derült ki: azok a szülők, akiknek 3 vagy több 18 éven aluli gyerekük van, kevésbé stresszesek, mint azok, akiknek két 18 éven aluli gyerekük van – talán a gyerekek számával az ember tűréshatára is növekszik, és a harmadikkal jutnak el odáig a szülők, hogy már nem idegesítik mindenen halálra magukat. Az egy 18 éven aluli gyereket nevelők 17 százaléka mondta azt, hogy kifejezetten stresszes az élete.

A megkérdezettek 31 százaléka mondta azt, hogy családon belül nincs jelen a stressz, ebből a férfiak voltak a legtöbben, és a 40-49 éves korosztályból kerültek ki javában azok, akik így nyilatkoztak. Nagyobb arányban, 43 százalékban mondták azt a válaszadók, hogy van ugyan stressz a családon belül, de nem számottevő, majdnem a negyedük pedig (23 százalék) úgy nyilatkozott, hogy rendszeres, mindennapi az otthoni problémák miatti aggódás.

Az átlagos kereset és a stressz mértéke is összefügg: minél elégedetlenebb valaki az anyagi helyzetével, annál stresszesebb mind a munkában, mind a magánéletben.

A nélkülözésben élők 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen aggódik a munkahelyi vagy magánéleti gondjai miatt, a gondok nélkül élők körében viszont 68 százalék egyáltalán nem érzi úgy, hogy gondban lenne a mindennapi stresszt illetően.

A kutatás szerint a stresszes életmód leginkább feszültségben, ingerlékenységben, túlérzékenységben mutatkozik meg, de a válaszadók 32 százaléka rosszul is alszik, 31 százaléka fáradékony, és akad, akinek fizikai tünetei is vannak: izomgörcsökkel, szívdobogással küzd.

A stressz ellen általában a partnerrel, családdal való beszélgetés a leggyakoribb ellenszer, de van, aki a szabadba megy és kirándul (29 százalék), vagy igyekszik jobb egyensúlyt tartani a munka és a magánélet között.

Szponzorált tartalom

A cikk a MagneB6 támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik