Élet-Stílus

Hét megdöbbentő dolog, ami prosztatagyulladást okozhat (x)

A krónikus prosztatagyulladás főleg a fiatalabbakat és a középkorúakat érinti, 50 év alatt a leggyakoribb urológiai betegség, amivel a férfiak orvoshoz fordulnak. A betegek túlnyomó többségénél visszatérően jelentkező, nem bakteriális gyulladást diagnosztizálnak.

A prosztatagyulladásnak számos kiváltó oka lehet. A bakteriális eredetű fertőzések 80 százalékát az E.coli baktérium váltja ki, ám a krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás esetében már nem ilyen egyszerű meghatározni az okokat. Meg kell vizsgálni a beteg életmódját, hogy kiderüljön mitől alakulhatott ki a gyulladás.

  1. Sérülések: A prosztata tájékát ért sérülés vagy rúgás. Traumát okozhat egy erősen megrúgott focilabda, a túlzásba vitt biciklizés, nyáron a vízisízés, jetskizés, az állandó motorozás, olyan sportok, amelyek erős rázkódással járnak.
  2. Fertőzések: A férfiak is felfázhatnak, a húgyhólyag fertőzései pedig átterjedhetnek a prosztatára. De a gombás fertőzések és a különböző vírusok szintén okozhatnak prosztatagyulladást.
  3. Eltévelyedések, szexuális szokások: Rosszat tehet a prosztatának, ha egy férfinak nincs rendszeres magömlése. Gyulladást okozhat az anális szex és a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések is.
  4. Táplálkozás: A prosztata könnyebben begyulladhat cinkhiány esetén, illetve ha a beteg túl kevés folyadékot iszik. A bajt okozhatja ételallergia is, például a gluténérzékenység, illetve a koffein-intolerancia. Krónikus prosztatagyulladás esetén érdemes kerülni a túl fűszeres és csípős ételeket, illetve az alkoholfogyasztást.
  5. Életmód: A dohányzás, a kevés alvás és a mozgásszegény életmód nincs jó hatással az immunrendszerre, csökken a szervezet védekezőképessége, és könnyebben alakulhat ki krónikus prosztatagyulladás.
  6. Stressz: az állandó idegeskedés és feszültség tovább növelheti a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának lehetőségét, illetve hátráltatja a gyógyulást, fokozhatja a fájdalomérzetet.
  7. Orvosi kezelés: Katéter-behelyezés, vagy prosztatabiopszia is állhat a betegség hátterében.

A krónikus prosztatagyulladással küzdő betegek jellemzően több orvost is felkeresnek, mire kitapasztalják vagy megtanulják, hogy mi az, ami az antibiotikumos kezelés mellett segít csökkenteni a tüneteiket. Ilyen segítség lehet a Proxelan kúp, amelynek hatásosságát egy olaszországi klinikai vizsgálat is bizonyítja. A vizsgálatban azt tapasztalták, hogy azon pácienseknél, akiknél az antibiotikum-terápiát Proxelannal egészítették ki, sokkal nagyobb mértékben csökkentek a tünetek, mint azoknál, akik csak az antibiotikumot kapták. A Proxelan kúp jelenleg az egyetlen helyi hatású készítmény, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma forrása van, vagyis közvetlenül a prosztata közelében. A nálunk 3 éve elérhető készítmény kedvező hatásáról hazai kezelőhelyekről is számos pozitív visszajelzés érkezett. A szexuális aktivitást nem befolyásolja károsan. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik