Élet-Stílus

„Keress rá a Google-ön”, mondta a fogorvos az asszisztensnek, a beteg meghalt

A lány allergiás rohamot kapott.

Börtönbe kell mennie annak a plavszki (Tulai terület, Oroszország) fogorvosnőnek, aki felelőssé tehető egy tinédzser betege haláláért.

Anasztaszia Szapronova idén augusztus 8-án kereste fel a helyi rendelő sztomatológiai részlegét, miután szörnyű fogfájásra panaszkodott. Natalja Vasziljeva doktornő látta el a lányt, érzéstelenítőt adott neki, miután a lány elmondta, tudomása szerint nem allergiás egyetlen gyógyszerre sem.

Csakhogy tévedett: az injekció után anafilaxiás sokkot (allergiás rohamot) kapott. Mivel a lány elájult, a fogorvos először azt hitte, csupán ijedtségről van szó. Anasztaszia állapota egyre rosszabbodott, mentőt hívtak hozzá, majd mentőhelikopterrel szállították a tulai kórházba, ahol azonban már nem tudtak segíteni rajta: másnap este a lány meghalt. 18 éves volt.

Anasztaszia anyja, Natalja Szapronova a váróban ült, miközben a lányát kezelték. Állítja: a fogorvosi szobából pofozás hangja hallatszott, majd a doktor a

Keress rá a Google-ben!

szavakat intézte – vélhetően – az asszisztenséhez. Az anya biztos benne, hogy ez így elhangzott, azt mondja, élete végéig nem felejti el ezeket a pillanatokat. Ő egyébként a mentősöket is felelősnek tartja, hiszen faggatta őket, adtak-e már adrenalint a lánynak, de azt válaszolták neki, hogy „még nem”, holott már húsz perce a helyszínen voltak.

Natalja Vasziljevát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt két év szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyész azonban hiába kérte a foglalkozástól eltiltást, a bíróság ezt nem ítélte meg, így elméletileg a fogorvos szabadulása után ismét fogadhat betegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik