Élet-Stílus

Egyórás „élményházasságokat” kötnek 9 éves kislányokkal Irakban

A brit közszolgálati média riportot készített az iraki villámházasságokról.

A BBC napokban megjelent anyagában több rejtett kamerás felvétel is látható, amelyeken iszlám vallási vezetők egynapos házasságokat ajánlanak fel férfiaknak. A riportból kiderül, hogy az ország törvényeit egynapos, sőt, olykor egyórás házasságkötésekkel játsszák ki, így a felekre az adott idő alatt más szabályok érvényesek. A cikk megemlíti, hogy ennek az iparnak szerves része a pedofília, az alanyok ugyanis rendszerint fiatalkorúak.

Az egyik imám elmondása szerint bármikor, gond nélkül elintézik, hogy a férfiak elvegyenek egy 9 éves kislányt, akárcsak egy órára is.

Az iraki állam hivatalosan tiltja a gyakorlatot, de a BBC újságírói által megkeresett tíz vallási vezető közül nyolc vállalta, hogy a nagy korkülönbség ellenére összeadja a párokat, sőt, egyikük még azt is felajánlotta, hogy közvetítőként segít lányt találni. Az anyagban egyébként több imám is megszólalt, az egyiktől például azt kérdezték, hogy össze tudna-e adni egy felnőtt férfit és 13 éves szűz lányt.

Igen, csak arra vigyázz, hogy ne veszítse el a szüzességét

– hangzott el a válasz.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy mi történik, ha egy lánynak baja esik egy ilyen házasság során. Erre az imám csak annyit mondott, hogy ez már csak a férj és a feleség dolga.

Gyermekprostitúció

A vallási vezető, aki felajánlotta, hogy kerítőként is segíti az újságíró dolgát, azt mondta, hogy ha kell, akkor képet is készít a kislányról, a férfi pedig majd az alapján eldönti, hogy szeretné-e a dolgot vagy sem. Az imám nyugtatólag megjegyezte, hogy a lány biztosan benne lesz a házasságban, mivel ő is pénzt fog kapni az üzletből.

A riportban megszólaló fiatalkorúak azt mondták, hogy a kerítőktől rendszeresen fogamzásgátló injekciókat kapnak, hogy nehogy teherbe essenek valamelyik villámházasság alkalmával.

A rendszer ráadásul segíti a prostitúciót: a feleknek ugyanis nem kell a házasságok felbontásával bajlódniuk, mivel azokat határozott időtartamra kötik, 60 perc a legrövidebb, 99 év pedig a leghosszabb konstrukció.

Félelem

A BBC-nek nyilatkozó lányok közül többen azt mondták, rettegnek attól, hogy elveszítik a szüzességüket, mivel akkor a jövőben gyakorlatilag lehetetlen lesz normális férjet találni, ha pedig kiderül, hogy egy menyasszony nem szűz, annak borzasztó következményei lehetnek. Irakban virágzik a félig törvényes gyermekprostitúció, a lányok nagy része megmondani sem tudja, hogy hány alkalommal volt férjnél az elmúlt években.

Az iraki állam szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek ellen csak akkor tudnak hatékonyan fellépni, ha a lányok vagy a környezetükben élők a rendőrséghez fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik