Élet-Stílus

A jó beltéri klíma a boldogság egyik kulcsa

Nemzetközi felmérések szerint a boldogság legfontosabb tényezője az egészség. Egészségünk nem csak azon múlik, hogy mit eszünk, eleget mozgunk-e, hanem nagyban függ környezetünktől is. Itt pedig kiemelten fontos kérdés otthonunk klímája is.

A modern ember idejének akár 90 százalékát is beltérben tölti minden egyes nap. Ennek legnagyobb része otthonunk belső tereit jelenti, így könnyen összeáll a kép: az egészségünk – és így a boldogságunk – nagyban függ attól a lakástól vagy háztól, amelyben élünk.

Ezért sokat számít, hogy otthonunk klímáját optimálisra hangoljuk, hiszen a beltéri levegő minősége kulcsfontosságú a jólétünk, az egészségünk és az életminőségünk szempontjából.

A meghatározó tényezők, amelyekre figyelnünk kell ebben a kérdéskörben a levegő hőmérséklete, a helyiség hőmérséklete, a légáramlás és a páratartalom – ezek befolyásolják jelentősen a beltéri klímát.

Fontos tudnunk, hogy nem csupán a levegő, hanem a falak belső felületének hőmérséklete is befolyásolja komfortérzetünket. Ha a falak felülete nagyon hideg, akkor hiába a megfelelő léghőmérséklet, végső soron kellemetlenül fogjuk magunkat érezni. Azonban ha a falak belső felületi hőmérséklete magasabb, akkor hűvösebb lakásban esetén is jó marad a közérzetünk. Utóbbi esetben a penészesedést is biztosan elkerüljük, aminek nem kell nagyon taglalni az egészségügyi hátulütőit.

A Baumit Klíma üzenete

A Baumit a természetes lakóklíma feltételeihez való hozzájárulást helyezte előtérbe, így az egyedülálló Klíma termékcsaládja úgy lett kifejlesztve, hogy a lehetőségekhez képest maximálisan hozzájáruljon az egészséges és kellemes lakókomfort kialakításához. A Baumit Klíma vakolatok az emberi tüdőhöz hasonlóan szabályozzák a nedvességet. A mikropórusos anyag apró pórusai egy összefüggő páragazdálkodó felületet alakítanak ki. Összehasonlítva a hagyományos vakolatokkal, a Baumit Klíma vakolatok jóval több nedvességet és párát képesek eltárolni rövid időn belül, és ha a helyiség páratartalma alacsony, fokozatosan leadják azt a környezetükbe. Ez jelentősen csökkenti a páratartalom-ingadozás kellemetlen „csúcsait” és biztosítja a kellemes és kiegyensúlyozott beltéri klímát. A Klíma vakolatok és glettek kötőanyaga a mész, melynek hasznosságát és hatékonyságát az elmúlt évszázadok bizonyítják. A páraszabályozást, mint feladatot egy belső falfelület csak akkor tudja ellátni, ha a felhasznált anyagok bevizsgált és gondosan ellenőrzött rendszert alkotnak egymással.

A relatív páratartalom szintén alapvetően befolyásolja komfortérzetünket. Mind a nagyon száraz, mind a nagyon párás levegő kellemetlen, és sok, egészségre káros kockázati tényezőt hordoz magában. A relatív páratartalom akkor ideális, ha 40, illetve 60 százalék között marad. Ennek eléréséhez megfelelő beltéri vakolatokat érdemes választani. Egy 4 fős háztartásban naponta kb. 5 liter nedvesség képződik pára formájában (elsősorban a főzés, zuhanyozás és a szobában található növények miatt). A pára képződésének mértéke időben nem egyenletes; magas a reggeli és az esti órákban, alacsonyabb napközben. Éppen ezért nemcsak az építőanyagok (beltéri vakolatok) párafelvevő képessége számít önmagában, hanem a folyamat sebessége is.

Szintén káros környezeti hatás a zaj is, illetve a beszűrődő fény is okozhat gondokat. A zaj tartós jelenléte sokszor észrevétlen marad, mégis stresszt okozhat. A nem megfelelő mennyiségű, vagy eloszlású fény pedig jelentős befolyásolja a hangulatunkat.

Adódik a kérdés: Mi kell az optimális lakóklíma megvalósulásához?

A beltéri feltételek mellett a második feltétel a teljes homlokzati hőszigetelés. Egy jó hőszigetelés kiegyensúlyozott belső klímát biztosít, ezáltal jobb közérzetet nyújt. És persze az is lényeges érv a hőszigetelés mellett, hogy egy hőszigetelt ház tényleges energiaköltsége csupán 40 százaléka egy nem hőszigeteltének. Azaz megtérülő befektetés, sőt, az ingatlan értékét is növeli.

A hőszigetelés tehát csökkenti az energiafogyasztást, javítja a beltéri klímát, ráadásul megvédi az épület teherhordó szerkezeteit is. Ez utóbbi szintén központi tényező az optimális lakóklíma harmadik feltétele: egy jó falazat hőtároló tömegként viselkedik. A masszív, tömör falak a nap során jobban megtartják a nap melegét, és hidegebb estén az éjszakai órákban kisugározták azt. Ez a hatás stabilabb belső hőmérsékletet biztosított. A tömör hőszigetelt szerkezet hűvösebb marad a forró nyarak alatt, mert több energiát tud eltárolni. A kiváló minőségű hőszigeteléssel és masszív falazattal rendelkező házak a leghatékonyabbak az energiamegtakarítás terén, és ezek egyenlítik ki legjobban a rövid távú hőmérsékleti ingadozásokat, akár a meleg, akár a hideg napokon.

Összességében elmondható, hogy az említett mindhárom feltétel jelentősen befolyásolja az optimális lakóklíma megvalósulását, melyre egyenként is figyelmet kell fordítani egy épület tervezésénél, építésénél vagy felújításánál.

Szponzorált tartalom

A cikk a Baumit támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik