Élet-Stílus

Modern praktikák az aranyér megelőzésére (x)

Az aranyér egyre szélesebb tömegeket érint, nem válogat, ötven éves kor felett már az emberek fele találkozott vele. De ha odafigyelünk magunkra, és betartunk néhány praktikát, elkerülhetők.

Miért alakulhat ki az aranyér?

Aranyere mindenkinek van, a végbélnyílás környékén található visszérpárnát hívják így, mely fontos a szerepet tölt be a székletürítésben és a széklettartásban. Baj akkor van, amikor ez a visszérpárna kitágul, lecsúszik a helyéről és begyullad. Az aranyérbetegség a végbélben és annak környékén jelentkező viszketéssel, égő érzéssel, fájdalommal és esetenként vérzéssel jár. A mai modern világban a legtöbben egész nap ülünk, nincs időnk odafigyelni arra, hogy mit eszünk, ezért gyakran csak futtában kapunk be néhány egészségtelen falatot. Jellemzően keveset mozgunk, folyamatos feszültségben élünk, és ez mind hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.

Ilyen tünetei vannak az aranyérnek

A tünetek roppant kellemetlenek, ezért hamar észrevesszük, ha aranyérbetegség alakult ki. Viszketéssel és fájdalmas székletürítéssel jár, véres csíkok jelenhetnek meg a vécépapíron. Ezeket a tüneteket a hátunk közepére sem kívánjuk. Bár az aranyér kialakulásában a genetikai is közrejátszik, van néhány alapszabály, amelynek betartásával sokat tehetünk a betegség elkerülése érdekében.

Mit tehetünk az aranyér ellen?

Oda kell figyelnünk az evésre. Leginkább rostokban gazdag ételeket fogyasszunk, és akármennyire is szeretjük a magyaros kosztot, ha lehet, kerüljük a zsíros, nehéz ételeket. Reggel a kefirbe rakjunk búzakorpát, ha napközben, megéhezünk, ropi helyett gyümölcsöt együnk. A rohanó hétköznapokban általában nincs idő semmire, gyakran holtfáradtak vagyunk, mégis muszáj helyet szorítani a mozgásnak. A bélműködésre jó hatással vannak az olyan állóképességet igénylő sportok, mint a gyaloglás vagy az úszás. Kerülni kell a dohányzást, és jobb, ha alkoholt sem iszunk. A reggeli kávé helyett ajánlatos átszokni a zöld teára.

Fontos, hogy a tüneteket mielőbb csillapítsuk!

Ha mégis kialakul az aranyér, fontos, hogy a tüneteket minél előbb csillapítsuk. Ha időben kezeljük, akkor elkerülhetjük, hogy a probléma súlyosbodjon. Olyan készítményt válasszunk, ami csillapítja a fájdalmat, gyulladáscsökkentő, és összehúzza a kitágult ereket. A Proktis-M végbélkúp hialuronsavat tartalmaz, amely felgyorsítja és javítja az újrahámosodást, és a szövet helyreállítását. Továbbá gyógynövényeket is tartalmaz, amelyek elősegítik a hialuronsav szövetekbe való bejutását, és enyhítik az aranyér okozta panaszokat a végbélben.  A Proktis-M plus végbélkenőcs a végbélnyílás körül enyhíti a kellemetlen tüneteket, szintén tartalmaz hialuronsavat, erősíti a szövetek szerkezetét, javítja rugalmasságukat.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik