Élet-Stílus

Tudósok: egy kutyának akkora az ökológiai lábnyoma, mint egy terepjárónak

Egy kutatás azt állítja, hogy közepes méretű kutyánk étrendjétől függően, körülbelül akkora terhet jelenthet a környezetnek, mint egy utcai terepjáró – idéz egy ausztrál tanulmányt a kutyabarát.hu.

Az ausztrál tudósok úgy jutottak erre a következtetésre, hogy azt számolták ki,  hogy a kutyák táplálékának előállítása mekkora ökológiai lábnyommal rendelkezik. Ebben pedig különösképpen a nyers hús előállítására fordított energia sokba kerül a bolygónak.

Marina Antoniozzi, a Keep Australia Beautiful (A szép Ausztráliáért) nevű szervezet képviselője szerint az Amerikai Egyesült Államokban a kutyák és a húst fogyasztó emberek károkozásának aránya összehasonlítva 1:4, tehát a négylábúak életmódja negyedannyira káros a világnak, mint az emberek táplálkozása.

Az ökológiai lábnyom csökkentésére adnak pár hasznos tippet, hogy egy kutyatartót se mardosson a lelkiismerete. Figyelmeztetnek például arra, hogy az új „csak nyers hússal etesd a kutyád” típusú trendeknek ne hódoljunk be, mert egyrészt a kutyák mindenevők, és az egészséges életmódhoz ugyanúgy hozzátartozik a zöldségfogyasztás, mint a hús.

Kiemelt kép: Oleksandr Rupeta / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik