Élet-Stílus

„Megtört szív szindrómát” diagnosztizáltak egy nőnél, aki összekeverte az avokádót a wasabival

Noha ritka, de a tudomány előtt már egy ideje ismert a Takotsubo-szindróma, azaz a „megtört szív szindróma”, ami egy erős érzelmi vagy fizikai hatás miatt megjelenő átmeneti szív(izom)bántalom. Előfordulhat a házastárs elvesztésétől, egy autóbalesettől, de akár egy hirtelen jött nagy örömtől is, ekkor időlegesen a szív szabályos pumpálási funkciója megzavarodik. A tünetei nagyon hasonlóak a szívrohaméhoz.

Az orvosi szaklap BMJ 2019 esettanulmányai között most egy olyan esetről számolnak be, amely alapján egy újabb okot lehet felírni a listára: az étkezést.

Egy idősebb izraeli nő (10-ből 9-szer nőnél diagnosztizálják a szindrómát) egy esküvőn megevett egy nagy rakás avokádókrémet, ő legalábbis azt hitte. Valójában wasabi volt az.

Ami elég fura egy eset, hiszen azért a kettő között van egy apró különbség, a wasabi a japán vízitorma (érdekességképpen: így a káposztafélék családjába tartozik) gyökere, és rendkívül csípős.

Pár perccel azután, hogy megette, már nyomást érzett a mellkasában, ami később átáramlott a kezeibe. Ennek ellenére ott maradt a buliban. Másnap, mikor felkelt, rájött, valami nagyon nincsen rendben. Erőtlennek érezte magát, úgyhogy orvoshoz fordult.

A doktorok pedig a megtört szív szindrómát diagnosztizálták nála egy EKG-vizsgálat után.

Kiemelt kép: iStock (a képen wasabi látható, csak azért, nehogy valaki összekeverje az avokádókrémmel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik