Élet-Stílus

70 százalékkal emelkedett a szennyvíztisztító ára, mert kifelejtették a tervekből a csöveket

Még 2017-ben a portlandi városi tanács elfogadott egy 500 millió dolláros, azaz 150 milliárd forintos szennyvíztisztító telep terveit. Most, két évvel később a Vízügyi Hivatal vezetői azt mondják, hogy valószínűsíthetően 70 százalékkal drágább lesz, vagyis 850 millió dollárba (257 milliárd forintba) kerül majd – írta az Oregon Live.

Emögött az áll, hogy az eredeti költségbecslés nem tartalmazta a csöveket, amelyek a vizet eljuttatnák a szennyvíztisztítóba és onnan el.

Most viszont már háromféle verzió is az asztalukon van, csövekkel; egy „minimálisan kompatibilis” 670 millió dolláros, egy 730 millió dolláros és egy „felső kategóriás” 850 millió dolláros változat. Utóbbi mellett kardoskodnak a vízügyisek, mert annál a vízminőség is jobb, illetve megbízhatóbb is.

A város polgármestere, Ted Wheeler eléggé kiakadt:

Nagyon hasznos lett volna nekem, ha tudom akkoriban, hogy amiről beszéltünk, nem a teljes projekt összköltsége, hanem egy átfogó rendszer egyetlen eleméé. Tudnunk kellett volna, hogy a rendszer egy olyan részéről beszélünk csak, ami a többi része nélkül nem üzemel, működik és funkcionál.

A vízügyi hivatal igazgatója, Mike Stuhr azzal védekezik, hogy a tervezők akkoriban még nem tudhatták, milyen típusú és méretű csövekre lenne szükségük, emiatt nem is vizsgálták ezeket a kérdéseket és költségeket.

Portland, ami igen büszke a hatalmas „Bull Run” vízgyűjtőből származó, tiszta vízére, nem csinál mást, mint hogy klórt és egyéb vegyszereket ad, hogy csökkentse a maró hatását. De 2017-ben a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség és az Oregon Egészségügyi Hatóság változtatásra kötelezte a várost, mert túl gyakran találtak a vízmintákban az egysejtű élőskődő és emésztőrendszeri betegségeket okozó cryptosporidiumból.

Ezért döntöttek az 500 millió dolláros szennyvíztisztító kiépítése mellett. Szakértők azt mondják, hogy ez az 500 millió összeg akkor is csak egy korai és durva becslés volt, ahogy a mostani 850 milliós is. Így az is lehet hogy mindössze 600 millió dollárba, de az is, hogy 1,25 milliárd dollárba kerül majd.

Kiemelt kép: iStock, a Bull Run vízgyűjtő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik