Élet-Stílus

Egy különös csomag miatt adta a veséjét egy idegennek a skót férfi

Két évvel ezelőtt feküdt önként kés alá a skót Ray Duffy. A makkegészséges, 53 éves férfi úgy döntött, hogy egy vadidegennek adja a veséjét. A donorság irányába egy csomag indította el, amit az élettársa még évekkel korábban kapott – írja a brit Metro.

Duffy élettársa még 2013-ban vett magának egy felsőt az eBay, internetes piactéren. Amikor a csomag megérkezett, a pár a ruhadarab mellett egy szívszorító üzenetet talált benne. A levélben egy nő leírta, hogy a párjának új vesére lenne szüksége, de nem találnak neki donort. A férfi betegsége annyi pénzüket emészti fel, hogy lassan kénytelenek mindenüket, még a ruháikat is eladogatni.

A felsőt és az üzenetet egy olyan csomagolópapírba csomagolták, amire kézzel rajzoltak vicces állatfigurákat. A feladó azt írta, azért rajzolta ezeket, mert a tudat, hogy ezzel másoknak örömet szerezhet, őt is felvidítja egy kicsit.

Ray, akinek két gyermeke van, annyira meghatódott, hogy megőrizte a levelet és csomagolót. Sokat gondolkodott, hogyan tudna segíteni, de semmi sem jutott eszébe. Aztán két évvel később, amikor az autójában egy edinburghi dugóban ült, véletlenül egy olyan rádióműsorra kapcsolt amiben az élődonoros vese-transzplantációról beszéltek.

A férfi akkor hallott először arról, hogy bárkinek lehetősége van anonim szervadományozásra. A rádióműsor vendége arról beszélt, miért döntött úgy, hogy felajánlja egy ismeretlennek a veséjét, hogyan élte meg az operációt, és hogyan él azóta.

Ray azt mondja, abban a percben, mintha kigyulladt volna a fejében egy villanykörte. Néhány héttel később regisztrált élő szervdonornak. A folyamat, mire elfogadták a jelentkezését egy éven át tartott. Közben rendszeresen vizsgálták a fizikai, és a pszichés állapotát is. Aztán 2017. márciusban közölték vele, hogy ha készen áll, áteshet az operáción.

Nagyon felemelő érzés, hogy ilyesmit tehettem valakiért. Tudom, hogy ez nem mindenki számára járható út, és hatalmas döntés, de számomra ez tűnt helyesnek.

Ray Duffy úgy döntött, hogy két és fél évvel az operáció után, 2019. szeptember 16-án, Skócia északi partján, megmássza az Old man of Hoy nevű, 137 méteres, oszlopszerű sziklát, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a szervadományozás fontosságára.

Chris Jones, az egyik legnagyobb brit vese-transzplantációs alapítvány elnöke azt mondta, Ray Duffy akciója azért fantasztikus, mert bebizonyítja, hogy a donorok az operáció után is száz százalékosan egészséges, aktív életet élhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik