Élet-Stílus

Tévhitek az időskori szexualitásról

Nem minden idős férfi veszíti el a merevedését, és nem minden nő irtózik a szextől a menopauza után, többek közt ezeket is tisztázzuk az időskori szexualitásról szóló cikkben.

Huszonévesen rémisztőnek hangozhat, hogy a negyvenesek is szexelnek, negyvenévesen az hangozhat szörnyen, hogy a hatvanas-hetvesen korosztály is megéli a testi örömöket, és talán még ennél is ijesztőbben hangozhat a fiatalok számára, ha belegondolnak, a nyolcvanévesek közt is lehetnek olyanok, akik szerelmeskednek. A szexualitás nem függ a kortól, és nem is kell, hogy vége legyen azzal, hogy összeházasodunk és megszületnek a gyerekek. A Psychosocial Issues in Elderly Sexuality című tanulmányban Nawab Akhtar Khan a tévhitekről ír az időskori szexualitásról, ez az írása az Academia.edu oldalán olvasható angolul.

A szex csak a fiataloké

Vannak, akik azt gondolják, hogy a szexuális élet csak a fiatalok kiváltsága, hogy a fizikai vonzalom csakis a fiatal és szép testhez tartozhat. A tény azonban az, hogy egy svéd kutatás szerint, amiben 319 svéd, 70-80 éves férfit kérdeztek meg a témában, a 46 %-uk azt válaszolta, hogy volt orgazmusa az elmúlt egy hónapban.

Az öregeknek fizikailag megterhelő a szex

A test öregedésével sokaknál jelentkezhetnek betegségek, amik valóban gátolhatják a szexuális életet. Azonban megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a szex a megterhelőnek pont az ellenkezője, a jó szexuális élet megfiatalít, jó hatással van a kedélyállapotra és a szerelem érzése sem elhanyagolható.

Az időseket nem érdekli a testiség

Sokan hiszik azt, hogy a szüleiket, nagyszüleiket egyáltalán nem érdekli a szex, mert nem beszélnek róla, vagy mert nem úgy viselkednek egymással a családtagok előtt. Pedig a szex nem pusztán testi szükséglet, hanem érzelmi kötődést alakít ki két ember közt, így bármilyen életkorban érdeklődhet utána az ember.

A szexuális felvilágosítás a fiatalokra koncentrál

Bármilyen életkorban fontos a szexuális felvilágosítás, akár az ötvenévesek körében is találni olyan férfiakat és nőket, akik szívesen olvasnak a szexről, szívesen tájékozódnak. A szexuális betegségek, a saját test változásai, a betegségek és a szexuális élet kapcsolata az időseket is érinti, sőt, akár a késői terhesség is szóba kerülhet – szexterápián már volt erre példa.

A szex csak a behatolást jelenti

A szex fogalma a csókoktól kezdve az előjátékon át mindent jelent, nem pusztán a behatolást, és ez olyan tévhit, amit minden szexualitással kapcsolatos tévhites cikkbe fontos beleírni. Ebből kiindulva tehát az idősebb férfiak és nők számára az előjáték, a simogatások, az orális szex, akár a franciázás is szex lehet.

Fotó: iStockphoto

A férfiak időskorukra elveszítik a merevedésüket

Az erekció képességét sok-sok tényező befolyásolja, különösen az életmóddal lehet tenni azért, hogy megmaradjon a merevedés. Bőven vannak olyan férfiak az idősebbek körében, akiknek akár nyolcvanévesen is van merevedésük, és kívánják a szexet. Ez nem az életkortól függ, hanem az életmódtól és az egészségtől – ez utóbbinál például egy cukorbeteg férfi a betegsége miatt veszítheti el az erekcióját, nem pedig azért, mert öreg.

A nőket kevésbé érdekli a szex menopauza után

A menstruáció befejezésével vannak olyan nők, akik szó szerint kivirágoznak, és sokkal inkább vágynak a felszabadult szexre, mint fiatalabb korukban. Ehhez feltehetően annak is köze van, hogy az évek múlásával egyre inkább elfogadják önmagukat, a testüket, sőt, a terhesség már nem tényező többé, így úgy szerelmeskedhetnek, ahogyan csak szeretnének. A vágy tehát megmaradhat, egyedül a nedvesedés okozhat problémát, ezt azonban nyállal, ondóval, síkosítóval, jojoba olajjal szépen lehet helyettesíteni.

Az idősebb házaspárok már nem szeretkeznek egymással

Minden életkornak megvannak a maga szexuális gondjai, a fiataloknál a pornónézés kavarhat be a szexuális életbe, a középkorúaknál a gyerekek és a megváltozott életritmus, azonban ezek eltűnnek akkor, amikor a gyerekek kirepülnek a házból. Idősebb korban minden adott lehet ahhoz, hogy a házaspárok egymásra találjanak, többet utazhatnak, nyaralhatnak, foglalkozhatnak olyasmikkel, amiket addig egész életükben nem tehettek meg. Egy új fejezet nyílik, új lehetőségekkel, és ezzel együtt az érzelmi kötődés megerősítésére is szükség lehet, azaz akkor szerelmeskednek egymással, amikor csak akarnak.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik