Élet-Stílus

Amiért a pasid pornót néz

Az a fél, aki megtalálja a pornót a böngésző előzményeiben, árulásnak, megcsalásnak élheti meg a helyzetet. Az érzelmei jogosak, viszont a megoldáshoz fontos megérteni az okokat, amik jóval bonyolultabbak annál, mint hogy a partner nem elég szexi, nem elég nagy a melle, mint a pornószínésznőké.

Sokkoló élmény lehet, amikor kiderül, a férfi pornót néz a párkapcsolatban, akkor is, ha a szex működik, jó és elég mindkettejüknek. Azok, akik rájönnek erre, gyakran traumaként élik meg, csalódnak a szerelmükben, sőt árulásnak, megcsalásnak tekintik. A legrosszabb, amit az internetes böngésző előzményeinek átnyálazása után tehetünk, ha nekiesünk a másiknak, és érzelmi indulatunkat rázúdítjuk. A jó megoldás az, ha várunk pár napot, lenyugszunk egy kicsit és csak ezután beszélünk egymással a témáról. A beszélgetésben igyekezzünk arra összpontosítani, hogy megértsük a partner álláspontját, hogy meglássuk a miérteket a rendszeresen pornónézésben.

A pornó ördögi körbe kerget, egyre több kell

Azok, akik lebuknak a pornóval, talán maguk sem tudják, hogy van a pornónézésnek és maszturbálásnak egy igen káros hatása: a merevedés nehezebb elérésére és a korai magömlés előidézésére tökéletes. Ezt azt jelenti, hogy mivel az orgazmus egy reflexszerű folyamat a testben, és ha valaki csak arra kondicionálja a péniszét, hogy önmagától semennyire sem kell merevednie, kézzel rásegítenek úgyis, akkor ez szexuális helyzetben is elő fog fordulni, el-elmaradozhat a teljes merevedés. A korai magömlés pedig abból adódhat, hogy mivel ott a félelem, hogy rányithatnak, hogy lebukhat, gyorsan maszturbál, tehát ismételten olyan cselekvéshez szoktatja az orgazmus folyamatát a testben, ami partner helyzetben gondokat okozhat. Innentől fogva egy ördögi kör következik:

partnerhelyzetben kudarcélmények sora jöhet, amíg a pornónak nem kell megfelelni, tehát a pornó sikerélmény lesz.

A szexuális élet ellaposodhat, a pornónézés mennyisége megnőhet, és nem azért, mert a felfújt mellű, mélytorkozó pornószínésznő jobban tetszik a partnernél, hanem mert a partnerrel nem tud úgy teljesíteni az ágyban, ahogyan szeretne. Ez is az egyik oka annak, ha a férfi pornót néz a kapcsolatban.

Az érzelmek, érintések, testi kontaktus is befolyásolja

Hogy miért használják egyesek a pornót az elkötelezett párkapcsolatban, Colin Hesse és Kory Floyd vizsgálták meg 357 felnőtt férfi és nő megkérdezésével. A kutatás két pszichológusa abból a feltételezésből indult ki, hogy a pornónézés valamiféle rosszul rögzült megküzdési mechanizmus. Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a pornográf tartalom az érzelmek helyettesítésének egyik formája lehet. Ez azt jelenti a hétköznapokra fordítva a tartós kapcsolatban élőkkel készült kutatást, hogy feltehetően az érzelmi képességekben, a szeretet adásában, annak fogadásában van valamilyen gond, ami miatt az illető a pornóba menekül. Érintésre, ölelésre minden élőlénynek szüksége van, a pozitív interakció, az érzelmek cseréje rendkívül sokat ad a lelki egészségünkhöz. Ezek a nem szexuális jellegű érintkezések, amiken keresztül kimutatjuk, hogy mennyire szeretjük egymást. Ez kellemes, megnyugtató, és hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amiktől jól érezzük magunkat. A magányos embernek ebből kevés juthat, vagy mert egyáltalán nincsenek olyan barátai, akikkel sportolás után hátba veregetik egymást, vagy azért mert nincs partnere, vagy azért, mert az eredeti családjában az érzelmek elfojtására nevelték. Ha valaki magányos, márpedig manapság a csetelés és az emotikonok nem ölelnek meg, tehát sok-sok ember lehet esténként magányos, akkor jöhet az érzelmi pótlék, a pornó. Vagy a csokoládé, az alkohol, a drog, kinek mi. A párkapcsolati magány is az egyik oka lehet ennek, de ez két emberen múlik, nem tehető egyik fél sem 100%-ig hibássá.

Fotó: iStockphoto

A párkapcsolati igények is okai lehetnek

Szinte minden párkapcsolatban előforduló probléma az eltérő igények, mind szexuálisan mint érzelmileg. Az a partner, akinek magasabb szintű az igénye, több szexuális együttlétre, több szeretet kimutatására, több érintésre vágyik, feltehetően pótlékot fog keresni. Vannak, akik hobbit választanak, és vannak, akiknek a pornó lesz ez a hobbi. Ez általában még nem is gond,

a probléma ott kezdődik, ha ezeket a hobbitevékenységeket és akár a pornót is arra használja valaki, hogy fontos problémák megbeszélését kerülje el a partnerével.

Ezzel komolyan árt a kapcsolatának, és ezért is szükséges leülni higgadtan és megbeszélni, milyen gondok vannak, mert csak így lehet továbblépni, fejlődni a párkapcsolatban.

Az élettel való elégedettség fokozása is az egyik ok lehet

A pornónézéssel járó maszturbálás és a gyors kielégülés hormonokat szabadít fel az agyban, jutalomérzést generálva. Egy nehéz, szorongató munkanap után vagy a stresszes határidők miatt a pornó könnyen elérhető tevékenység, levezeti a feszültséget. Ez azonban vékony jég, hiszen az agyban rögzül a jutalmazás, akárcsak egy csoki vagy süti, és máris ez lesz a feszültséglevezetés egyik vagy talán egyetlen módja. Ahelyett, hogy megbeszélné a partnerével, hogy kiadná magából a vegyes érzelmeket, hogy sportban élje meg a feszültség levezetését, inkább magányos tevékenységet választ, ami mentes az érzelmektől, az érintésektől, a konfrontálódástól. A párkapcsolatban gyakori, hogy titokként kezeli mindkét fél a maszturbálási szokásait, pláne ha pornóról van szó – és pláne akkor, ha a korábbi kapcsolatokban már ebből voltak problémák.

A bonyolult okokat olvasva érdemes átgondolni, milyen érzelmi kirohanással reagálunk a partner pornónézési szokásaira, és célszerű észben tartani, hogy a partner érzelmi magányossága, a stresszes élete, a szexben megélt kudarcok ugyanolyan valós és jogos érzések, mint a mi felháborodásunk. A megértő beszélgetés, az egymás felé fordulás az egyetlen jó megoldás, nem pedig a bűnösség érzésének erősítése, a szégyenérzet generálása.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik