Élet-Stílus

Öt tipp, amelyekkel meggyorsíthatja a reggelikészítést gyermekeinek

A reggeli a legfontosabb étkezés, különösen a gyerekeknek. A szülőknek viszont gyakran nagyon megnehezíti a készülődést.

Rutin

A kicsik valójában a megszokások teremtményei, imádják a rutint és az ismétlődő dolgokat. Ezt pedig mi is ki tudjuk használni. Ha heti rendszerességgel kapnak valamit reggelire, akkor még az igazán válogatós gyerekek is sokkal inkább meg fogják azt enni, mert már felkészültek lélekben a reggelire.

Ha úgy tervezzük a heti rendszerünket, hogy az ételek ismétlődjenek, de lefedjék azokat a vitamin- és étrendigényeket, amelyek fontosak egy kisgyermeknek, rengeteg időt spórolhatunk meg, a gyerekek pedig könnyebben eszik meg azt, amire már számítanak reggeliként. Természetesen nem kell ugyanazt kapniuk minden nap, de ha mondjuk minden hétfőn gabonapehely a reggeli, sokkal könnyebben szokják azt meg.

Kiegyensúyozott étrend

Nagyon fontos, hogy milyen ételt kapnak a kisgyermekeink. Szerencsére ez a tervezésben is segíthet nekünk, mert igazából négy fő csoportra kell koncentrálnunk:

A szénhidrátok, mint a gyümölcsök egy része, a teljes kiőrlésű magvak, vagy akár az édeskrumli, energiát adnak.

A protein, amelyet a húsban, a tejtermékekben, a tojásban, vagy akár magvakban található, segít a gyermekeknek nagyra nőni és sokáig jóllakottnak maradni, így kevésbé kérnek majd nasit a nap közepén.

Egészséges zsírok. A gyerekeknek, különösen kétéves korukig, szükségük van a zsírra, mert ez segít fejlődni az agyuknak. Ez persze nem azt jelenti, hogy zsíros húsokat kell enniük, hiszen rengeteg egészséges zsír van például az avokádóban és a chia magban is, de a tojás, a magvak és a halak is tele vannak jófajta zsírral.

Zöldségek. A kicsiknek erre is hatalmas szüksége van, mert a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok teszik őket hosszú távon ellenállóvá a betegségekkel szemben.

Vegyen példát a muffinról

Ha a gyermekeinknek reggelit készítünk, fontosabb, hogy jó minőségű ételt kapjanak, mint az, hogy nagy mennyiséget. A mennyiség kiválasztásában segíthet egy váratlan eszköz, ami a legtöbb háztartásban megtalálható: a muffin sütőforma: ha ebbe vágjuk fel a sajtokat, gyümölcsöket és egyéb reggeli hozzávalókat, megtöltve a formákat, sokkal pontosabban tudjuk eltalálni a napi adagot.

Csináljuk meg előre

Sokat gyorsíthat a reggelünkön, ha nem aznap reggel készítünk el mindent a gyerekek egészséges reggelijéhez. Ez persze nem mindennel megoldható, de vannak olyan alapvető reggeli ételek, amelyeket már előző este elkészíthetünk. Ilyen például a főtt tojás, de a zabkását is beáztathatjuk éjszakára, majd a hűtőben tárolva tökéletes reggeli lesz másnapra.

Reggeli fagyi

Az igazán válogatós gyerekeket a legnehezebb megnyerni, de számukra is van egy remek trükkünk, a reggeli fagyi. A legtöbb fagyi egészségtelen, de ez csak szeletelt, apróra vágott gyümölcsökből és joghurtból áll. Tökéletes hozzá a vaníliajoghurt és az apróra vágott eper, kiwi és málna, amelyet beleönthetünk a fagyiformára, majd berakhatjuk a mélyhűtőbe. Ha nincs fagyiformánk, a műanyag kávéspohár is tökéletes, és a közepébe pálcikát szúrhatunk. A gyerekek imádni fogják.

Szponzorált tartalom

A cikk a Spar támogatásával készült.

Fotó: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik