Élet-Stílus

Csak édesanyám kedvéért vagyok heteroszexuális kapcsolatban

A szexuális irányultságon nem lehet változtatni, azt csak elfogadni lehet. Ezt azonban a mai társadalomban igen nehéz, hiszen alkalmazkodni kell másokhoz, de nem minden esetben. Olvasónknak segítünk abban, hogyan élhetne teljes életet, és rendezhetné el a leszbikussága miatt kialakult bonyolult élethelyzetet. Ha szülő vagy, és fogalmad sincs, hogyan kezeld, hogy a gyereked a saját neméhez vonzódik, ha te magad nem mered mások miatt felvállalni önmagad, várjuk a leveled az igyjartam@24.hu email címre.

29 éves lány vagyok. A gyerekkorom óta bennem élő érdeklődésnek engedve, összejöttem egy lánnyal. Ez két éve történt. Kicsivel több mint egy évig tartott a kapcsolatunk, és ebben a kapcsolatban értettem meg, hogy mi az a szerelem, ebben tudtam megélni önmagam, a nőiességemet. Megtanultam, milyen igazán szeretni valakit, önzetlenül, odaadóan. Édesanyám ellenezte a kapcsolatunkat, kitagadott otthonról, de mivel nem anya-lánya kapcsolat van köztünk, hanem baráti, féltem, hogy elveszítem őt, ugyanis öngyilkossággal is fenyegetőzött. Emiatt hoztam meg azt a döntést, hogy kilépek a kapcsolatomtól, és elkezdek úgy élni, ahogy édesanyám megálmodta. Egy férfival élek együtt, aki nagyon szeret, megkérte a kezemet, de boldogtalan vagyok, ráadásul a szexualitás is hatalmas problémája a kapcsolatunknak. Most már tudom, hogy a leszbikus kapcsolatom előtt fogalmam sem volt arról, milyen egy jó szex és egy harmonikus kapcsolat. Azt is tudom, hogy hasonlót azóta sem tapasztaltam férfiakkal, csak nőkkel. Az édesanyámat nem érdekli, hogy nem vagyok boldog, csak az, hogy a társadalom számára elfogadott életet élek. Vajon most rontom el végleg a saját életemet vagy át fogok billenni, hiszen régen ment a pasikkal?

Az olvasói levelet Bogi küldte nekünk, akinek mi választottuk a nevet, hogy a problémáját ne ismerjék fel a környezetében élők. Éppen ezért az időpontokat és az életkort is megváltoztattuk. A téma a mérgező szülő és a homoszexualitás, a coming out.

Mit lehet tenni?

A leszbikusság szexuális irányultság, amit el lehet ugyan fojtani, de biztos, hogy vulkánszerűen fog feltörni a legváratlanabb élethelyzetben. Olvasónk mérgező édesanyával él együtt: egyrészt azért mérgező, mert inkább a saját boldogságát tartja fontosabbnak a lányáénál, és nem érdekli, hogy a lánya boldogtalan. A társadalmi elvárások leginkább a kisebb városokban, falvakban fontosak, hiszen egy több száz fős faluban biztos, hogy az egész családra furcsán fognak nézni, ha kiderül, az egyik gyerek a saját neméhez vonzódik. Ettől eltekintve nem kellene senkinek hazug életet élnie csak és kizárólag azért, mert meg kell felelni a társadalmi elvárásoknak. Az édesanya azért is mérgező, mert öngyilkossággal fenyegtőzve érte el, hogy lánya otthagyja azt a kapcsolatot, amiben életében először megtudta, mi az a szerelem és mit jelent az, hogy jó szex.

Az, aki megtagadja a saját vonzódását hazudik önmagának, hazudik a környezetének és jelen esetben olvasónk annak a férfinek is hazudik, akinek igent mondott a házasságra. Ez a hazugság biztos, hogy szégyenérzettel, bűntudattal is társul, amik együttesen tesznek arról, hogy sem a szex, sem a szerelem ne legyen teljes. Több lehetőség is van, egyrészt választhatja azt az utat olvasónk, hogy folytatja a heteroszexuális kapcsolatot, és mellette női szeretőket tart. Lehetséges az a verzió is, hogy a férfi partnere beleegyezik ebbe, és nyitott kapcsolatban élnek együtt. Azt is lehet, amit sokan csinálnak, hogy választ egy olyan partnert maga mellé, aki meleg és akinek szintén titkolnia kell a vágyait. Így egymás mellett látszatházasságban mindketten bátran és őszintén megélhetik önmagukat. A lehető legtisztességesebb viszont az lenne, ha azzal a nővel élne együtt, akivel kölcsönösen szerelmesek egymásba, és vállalná az ezzel járó kockázatot. Ezt csak úgy lehet, ha az édesanyjával együtt családterápiára mennek. Az édesanyának ugyanis biztos, hogy szükséges egy terápia, hiszen öngyilkossággal fenyegetőzött, ami mentális gondokra utalhat.

Az édesanya és a társadalom problémája a homofóbia, nem pedig olvasónk problémája a szexuális irányultsága. Ezen nem lehet változtatni.

A legokosabb döntés az lenne, ha olvasónk keresne egy olyan pszichológust, szexuálpszichológust, aki segít abban, hogy megértse, mi történik vele, aki abban is segíthet, hogy az édesanyával a bonyolult viszonyt a helyére tegyék. Az édesanyának szüksége lenne kellő ismeretre, információra a szexuális orientációkról, továbbá hogy beszélgessen valakivel őszintén arról, mit érez ezzel kapcsolatban, mi okozza benne ezt a nagyon nagy félelmet. Akárhogy is van, olvasónk nehéz helyzetben van, amiből a változás egyértelműen csak az ő kezében van. Segítséggel mentálisan egészséges és teljes életet élhet, azzal, akivel szeretne.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik