Élet-Stílus

Egymillió eurót fizet egy német város annak, aki bebizonyítja, hogy a település valójában nem is létezik

Bielefeld közel 333 ezres lélekszámú városa Németországban, Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, Berlintől nagyjából 390 kilométerre, nyugatra fekszik. Az 1271-ben alapított településnek hangulatos óvárosa, és modern negyedei egyaránt vannak. Olyan multinacionális cégek központja, mint a Dr. Oetker, a Gildemeister, vagy a Schüco. Állítólag.

Mert lehetséges, hogy Bielefeld egyáltalán nem is létezik, csak ŐK, a német kormánnyal összejátszva ezt akarják elhitetni velünk.

A város létezését kétségbevonó összeesküvés-elmélet 1993-ban született. Achim Held, a Kieli Egyetem informatika szakos hallgatója írt egy szatirikus cikket arról, hogy Bielefeld soha sem létezett, csak ŐK el akarják hitetni az emberekkel, hogy van egy ilyen város. Held célja az volt, hogy kigúnyolja a már az internet gyerekkorában is vírusként terjedő, légből kapott, őrült teóriákat. A terve azonban félig-meddig visszafelé sült el: a cikke, illetve a rá hivatkozó irományok időről-időre újra felbukkannak az online felületeken, és sokan komolyan elhiszik, hogy Bielefeld nem létezik.

A Bielefeld-összeesküvés annyira népszerű Németországban, hogy 2012. novemberében még Angela Merkel, német kancellár is azzal viccelődött, amikor egy bielefeldi, városházi találkozóról beszélt, hogy „már ha létezik egyáltalán”. Aztán hozzátette: „nekem úgy tűnt, ott voltam”.

A bilelefeldi városvezetés úgy döntött, egyszer és mindenkorra szeretnék lezárni a városuk létezése körüli vitát. Egymillió eurós (kb. 327 millió forintot) jutalmat ígérnek annak, akik minden kétséget kizáró, sziklaszilárd bizonyítékkal támasztja alá, hogy Bielefeld valójában nem létezik – írja az AP hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik