Élet-Stílus

Biológiai fegyverként akarták használni az amerikaiak a kullancsokat?

Egy benyújtott törvénymódosítás kivizsgálná, hogy valóban volt-e ilyen program az USA-ban.

A múlthéten vizsgálták felül az Egyesült Államok Képviselőházában a katonai költségvetést, amihez beadott egy módosítást a New Jersey-i republikánus képviselő, Chris Smith. Azt szeretné elérni, hogy a Pentagon főfelügyelője vizsgálja ki, valóban katonai kísérleteket hajtottak-e ahhoz végre, hogy kullancsokból biológiai fegyvert készítsenek – számolt be róla a CBS News.

Egészen pontosan így hangzik a módosítás:

A Védelmi Minisztérium kísérletezett-e kullancsokkal és más rovarokkal 1950 és 1975 között, hogy bevethetőek legyenek biológiai fegyverként?

A vizsgálatból ki kell derülnie – mondta Smith –, hogy

  • mik voltak a program paraméterei,
  • ki rendelte el a létrehozását,
  • volt-e valaha véletlen vagy szándékos kibocsátása ezeknek a kullancsoknak,
  • volt-e ezeknek a kibocsátásoknak köze betegségek elterjedéséhez,
  • van-e arra mód, hogy ezeket a betegségeket valamiképpen enyhítsék?

Bár az egész eléggé sci-finek hangzik, Smith azt mondja, számos olyan könyvet, tanulmányt olvasott, amik arról szólnak, hogy az USA több kormányzati létesítményében azzal kísérleteztek, a kullancsokkal hogyan lehet súlyos fogyatékosságot, betegséget és halált okozni.

Számos szakértő szerint ezek a könyvek csak összeesküvés-elméleteket tartalmaznak, hogy a kormány segítette a kullancsok okozta megbetegedések terjedését, és szövetségi ügynökségek – így az Egyesült Államok Járványügyi Központja – részt vehettek a lyme-kór elterjedésének okait elfedni.

Smith egyébként a Képviselőház lyme-korral foglalkozó bizottságának is társelnöke, ahol szeretné elérni, hogy egy szövetségi szintű törvényt vezessenek be a lyme-kór elleni harcért, ami úgy 180 millió dollárba, úgy 52 milliárd forintba kerülne. A Járványügyi Hivatal jelenleg 11 millió dollárt, azaz 3 milliárd forintot költ évente a lyme-kór kutatására.

Azt egyelőre nem tudni, megszavazza a Képviselőház és a Szenátus Smith módosítását.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik