Élet-Stílus

Kérdések, amiket még sosem mertél feltenni az olcsó repjegyekről

Manapság lassan gyakoribbá válik a magyar lakosság körében egy hétvégi repülés, mint egy vonatos vagy buszos utazás, nem véletlenül. A fapados járatokra foglalható elképesztően olcsó jegyáraknak köszönhetően jóval elérhetőbbé vált a repülés sokak számára, mint korábban, azonban rengeteg olyan kérdés akad, amikre kevesen tudják a választ. Mennyibe kerülnek a legkeresettebb úti célok, vannak-e különösen olcsó városok, mekkora eltérés van a fapados és a hagyományos járatok árai között? Ebbe adunk most egy kis betekintést.

Különböző közösségi oldalakon és hirdetésekben egyaránt gyakran szembe jöhetnek velünk olyan alacsony repjegyárak, amiknek már-már a valódiságát is könnyedén kétségbe vonhatjuk. Csakhogy sokak nem gondolnak bele abba, hogy ezek a rendkívül kedvező árak nem arra az időpontra érvényesek, amikor ők utaznának, hiszen akkor akár a sokszorosát is fizethetik a látott összegnek.

Akkor mennyibe kerülnek ténylegesen a repjegyek? A repjegy.hu összegezte az elmúlt egy év foglalásait, az eredményből pedig kiderül, átlagosan mennyit fizettek repülőjegyért egyes úti célok esetében.

Nézzük a legnépszerűbb célpontokat: budapesti indulással London 43 500, Róma 37 400, Párizs egy fő részére 61 400 forintból hozható ki átlagosan, de például Berlin is viszonylag olcsón megúszható, az ide való utazás átlagára 30 500 forint.

Adódik a kérdés, melyek azok az úti célok, ahová különösen olcsón el lehet utazni. Fontos tudni, hogy ezek között jócskán találhatóak olyan helyszínek, amik ugyan egy népszerű város közelében találhatóak, de a repülőtérről már az utas feladata megoldani a bejutást. Ilyen például Bermago, ahová ugyan átlagosan 27 600 forintért utaztunk, de a vágyott úti cél, Milánó még innen 40 kilométerre található.

Hasonló a helyzet Trevisóval kapcsolatban is: ide átlagosan 30 800 forintért repültünk, viszont kalkulálni kell azzal, hogy Velence 30 kilométerre van innen, így a repülő leszállásával még nem dőlhetünk hátra a kellemes „végre megérkeztünk” érzéssel.

Jócskán akadnak olyan városok, ahová az utazni vágyók eljuthatnak fapados és hagyományos légitársasággal is. Mekkora a különbség az árak terén? Azt kell mondanunk, elég nagy. Néhány szemléletes példa: az utazás Brüsszelbe fapados géppel átlagosan 30 669 forint volt az elmúlt egy évben, hagyományossal 76 794 forint, azaz az eltérés több mint 46 ezer forint.

Hasonlóan nagy a differencia a brit főváros estében is: London fapados járattal 30 261 forintból érhető el átlagosan, míg hagyományossal 80 331 forintból, tehát több mint 42 ezer forinttal többet kell fizetnie annak, aki az utóbbit választja.

Nem érdemes megfeledkezni ugyanakkor arról, hogy a fapados járatok választása esetén szükséges kalkulálni olyan költségekkel, amik a repülőjegy árában nincsenek benne eredetileg.

Csak néhány gyakori példa: ha mi szeretnénk megválasztani, az adott repülőn hol üljünk, mindenképp felárral kell számolnunk, illetve, ha nem csak egy kézipoggyásszal tervezünk elindulni, szintén jócskán rászámolhatunk az alapárra. Indulás előtt így mindenképp érdemes tüzetesen átnézni, milyen pluszköltségek merülhetnek fel, majd ezek fényében dönteni a végleges utazási módról.

Gyakran felmerülő kérdés az utazók körében, hogy miután főleg a nyugati országrészben élőknek igencsak közel van, nem éri-e meg jobban a bécsi repülőtérről indulni, mint Budapestről. A válasz az, hogy de, egyes esetekben határozottan: amerikai nagyvárosokba, illetve spanyol és görög nyaralóhelyekre is kedvezőbb áron utazhatunk az osztrák fővárosból.

Amerika már nem csak az álmainkban integet vissza
Egy amerikai utazás korábban nagyon sokba került, de ma már ha ismerjük a trükköket, sokkal olcsóbban is megúszhatjuk a repülést a tengerentúlra.

A legnagyobb különbség egy Los Angeles-i útnál adódik, ugyanis az amerikai város elérése budapesti indulással átlagosan 208 660 forintba került, míg Bécsből 145 239 forint volt mindez, azaz több mint 60 ezer forintot spórolhattunk, ha nem a magyarországi repülőtérről szálltunk fel. New York esetében sem marginális különbséggel számolhatunk, ide közel 40 ezer forinttal olcsóbban repülhettünk Bécsből.

Oké, de mégis mennyire előre érdemes lefoglalni repülőjegyünket? Erre a kérdésre nincsen általános igazságként elfogadható válasz, hiszen úti célonként változhat, mikor kaphatunk jegyet a legkedvezőbb áron. Két dolog biztos: ha rövid idővel az indulás előtt foglalunk, akkor kell leginkább kinyitnunk a pénztárcánkat, illetve indulás előtt 3-4 hónappal találhatjuk meg a legjobb árakat. A kedvező árak sok esetben csak rövid ideig, és korlátozott számú helyekre érvényesek.

Szponzorált tartalom

A cikk a repjegy.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik