Élet-Stílus

A legbizalmasabb dolgainkhoz juthat hozzá, mégsem él vissza vele

A legdrágább számítógép is elromlik egyszer, és pont ugyanakkora bosszúságot okoz, mint az olcsóbbak, de van valaki, aki bármikor megjavítja. Tamás számítógép-szerelő, bizalomról és borravalóról is mesélt nekünk.

Varga Tamás, a 29 éves SOS számítógép-szerelő, tíz év tapasztalattal a háta mögött, viszonylag ritkán találkozik komolyabb fejtörést igénylő problémákkal, olykor mégis érik meglepetések. A házhoz kiszálló szakembert a munka emberi oldala tudja időnként elképeszteni.

A környezet, ahová megérkezem, néha meglep. Sok emberrel találkozom, vannak furcsa helyek. Nehéz erről konkrétumok nélkül beszélni, a szakmában pedig nagyon fontos a diszkréció. Általánosságban annyit mondhatok, hogy megdöbbentő tud lenni a kontraszt, hogy egyesek milyen szerény körülmények között élnek, míg mások milyen luxusban. Meglepő, de az elmúlt években többször kaptam előbbitől borravalót, mint utóbbitól.

A számítógép-szerelőé kiemelten bizalmi állás. Egy olyan eszközt bízunk a gondjaira, amiken a legintimebb titkainkat, fotókat, videókat, dokumentumokat tárolunk. Félelmetes belegondolni, mi minden történhet, ha rossz kezekbe kerül egy merevlemez.

A munkám során soha sem nézek bele egyetlen fájlba sem, pedig biztos találnék érdekes dolgokat. De sokkal fontosabb számomra, hogy tiszteletben tartsam az ügyfeleim magánéletét. Ha egy merevlemezzel dolgozom, csak azt látom, hogy az ott egy hangfájl, az egy videó, de abba soha sem nézek bele, hogy ezek a fájlok mit tartalmaznak.

Az SOS-szolgáltatás Varga Tamás esetében valóban azt jelenti, hogy 0-24 óráig rendelkezésre áll. A telefonja soha sincs kikapcsolva, ha kell, bármikor kész a segítségnyújtásra.

„Az éjszakai hívás azért ritka, de előfordul, hogy valakinek egy határidős munka közben megy tönkre a számítógépe, és olyankor nem vár türelmesen reggelig. Általában reggel nyolc és este nyolc között hívnak, hétvégén ugyanúgy, mint a hétköznapokon. Hardveres és szoftveres problémák egyaránt előfordulnak, de mostanában az a legjellemzőbb, hogy tönkremegy a merevlemez. Ez pedig azért is bosszantó, mert ilyenkor nem elég egy szimpla alkatrészcsere, az adatmentésről is gondoskodni kell.”

A szerelő minden nap tapasztalja, Murphy törvénye tökéletesen igaz, vagyis ami elromolhat, az tényleg el is romlik. Ez vonatkozik a profi asztali számítógépekre, a csúcskategóriás és az olcsóbb laptopokra is. A különbség annyi, hogy a jobb minőségű eszközök általában később romlanak el. Amikor azonban ez bekövetkezik, az minden esetben pont ugyanannyira bosszantó.

„Az ügyfelek hajlamosak elkövetni azt a hibát, hogy ha elromlik a számítógépük, hamarabb keresnek meg hozzáértőnek vélt ismerőst, mint egy szakembert. Áthívják például a szomszéd srácot, aki egész nap a számítógép előtt ül, úgyhogy biztosan ért is hozzá. Ennek sajnos, leggyakrabban az a vége, hogy a szomszéd srác csak tetézi a problémát.”

Tamás szerencsés ember. Abból a szempontból mindenképp, hogy a hobbija a szakmája. Számítógépek között nőtt fel, kiskora óta érdekli a technológia. Ráadásul sikerült biztos szakmát választania, hiszen ahogy ő fogalmaz, ahogy autók, számítógépek is mindig lesznek, és ameddig lesznek, el is romlanak.

Lehet, hogy egyszer kiöregszem, ha más nem a mindennapos rohangálásból meg lépcsőzésből teljes felszereléssel, és néha egy akár húsz-harminc kilós számítógéppel. A budapesti közlekedés is egyre rosszabb, úgyhogy lehet, öt-tíz év múlva már talán mást fogok csinálni. Igény biztosan lesz a munkára, de lesz talán valaki, aki majd helyettem csinálja.

Szponzorált tartalom

A cikk a Cataflam Dolo Rapid támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik