Élet-Stílus

Minden, amit tudnod kell, ha szemüveget veszel a gyerekednek

Mikortól hordhat egy gyerek szemüveget? Fém keretet válasszunk, vagy műanyagot? Érdemes napszemüveget venni egy gyereknek? Most átfutjuk az alapokat, hogy könnyebb legyen a választás.

Hány évesen hordhat szemüveget?

A szemmel kapcsolatos betegségeket már nagyon korán ki lehet szűrni, születés után elvégeznek egy szemvizsgálatot, de ajánlott féléves korban újra csináltatni egy teljes körű kivizsgálást. Hat hónapos koruktól ugyanis a gyerekek látásának fejlődése felgyorsul, így hasznos kiszűrni minél előbb bármilyen rendellenességet, ami hátráltathatja a későbbi fejlődésüket.

Szemüveget három éves kor körül hordhatnak, ezért természetesen ebben a korban ismét érdemes elmenni egy szemvizsgálatra.

Milyen lencsét válasszunk?

Manapság ritkán készülnek üvegből a lencsék, a műanyag alapanyagok messze dominálnak már az üveghez képest. Műanyag alapanyagból 6 féle típus is elérhető, melyek között az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy típustól függően eltérő mértékben határozzák meg a lencse vastagságát. Az alap műanyagon felül a többire már, mint vékonyított lencsére is szoktak hivatkozni.

A legtöbb típus már képes a káros UV sugarak ellen is teljes védelmet biztosítani. Mivel a mai gyerekek viszonylag sokat néznek közelről digitális kijelzőket, amik kék fényt is kibocsájtanak, hasznos a lencsére egy kék fényszűrő réteg is. A digitális kijelzők által kibocsájtott kék fénynek való kitettség egyrészt szemfáradásos panaszokhoz, másrészt az alvás-ébrenlétet szabályozó bioritmus felborulásához is vezethet. A bioritmus felborulása megnyilvánulhat abban, amikor valaki este képtelen könnyen, a tervezett időben elaludni. Ha a szemüvegnek enyhe kékes-lilás fényvisszaverődése van, akkor van rajta ilyen szűrő általában.

Milyen keretet válasszunk?

Régen a műanyagkeretek egyértelműen jobb választások voltak a gyerekek számára a fémkeretekkel szemben, mert nehezebben hajlíthatóak, tartósabbak, könnyebbek, és olcsóbbak voltak,

ma viszont rengeteg fémkeret képes ugyanarra, amire egy műanyag a technológia fejlődésének köszönhetően.

Ráadásul pici gyerekeknél az orrnyereg még nincs teljesen kifejlődve, ami miatt a műanyag keretek lecsúszhatnak az orrukról, ugyanis e keretek orr része általában egybe van öntve a keret többi részével. A fémkereteknél gyakoribb, hogy orrnyeregre állíthatóak, de ha műanyagot is választunk, mindenképpen olyat, amin vannak úgynevezett állítható orrtámaszok.

Ami a szemüveg szárát illeti, érdemes kisebbeknek korbács szárú keretet választani, ami ráhajlik a fülükre, így stabilabban a fejükön marad majd. Továbbá hosszú távon sokat lehet spórolni kifele is hajlítható, rugós szárú kerettel, még ha drágább is, mert könnyebben levehető, rugalmasabb, hosszabb élettartamot biztosíthat. Előfordulhat, hogy elalszik a gyerek szemüvegben, vagy nem elég finoman veszi le, sok törést és javítást lehet vele megúszni.

Érdemes gyereknek napszemüveget venni?

Az ember szeme fiatalabb korban jóval érzékenyebb, mint a későbbiekben. 18 éves korunkig általában az egész életünkben minket érő UV dózis 50%-át „gyűjtjük be”. Ez köszönhető annak, mivel a gyerekek több időt tölthetnek a szabadban a közvetlen napfénynek kitéve, mint a felnőttek, illetve annak, hogy a szervezetünket alkotó sejtek érzékenyebbek is az UV sugárzásra. Gyerekeknek is érdemes napszemüveget viselni 3 éves kortól. Csecsemők esetén nem kell túlzottan aggódni az erős napfény miatt, hiszen gondoskodhatunk arról, hogy gyermekünket árnyékkal óvjuk. Ha dioptriás szemüveglencsére is szüksége van a gyereknek, érdemes abból is UV szűrőset választani.

Szponzorált tartalom

Kíváncsi vagy a Te szemed milyen kihívásokkal találkozik nap mint nap? Határozd meg saját vizuális profilodat az alábbi linken, és tudd meg, milyen megoldásokkal óvhatod meg leghatékonyabban a látásodat! A cikk a ZEISS támogatásával készült.

Kiemelt kép: Matt Winkelmeyer/Getty Images, CinemaCon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik