Élet-Stílus

Világszínvonalon járunk (X)

Kevesen tudják, hogy Magyarország a 8. hely, ahol már elérhető a teljesen egyénre szabott térdprotézis, de a mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés (Optimized Positioning System) is egyike azon különleges műtéteknek, amit nálunk végeztek eddig legtöbbet Európában.

A MOM Szent Magdolna Magánkórházban, Dr. Domán István Ph.D., nemzetközileg elismert ortopéd sebész vezetése alatt zajlanak ezek az innovatív műtétek.

Az eljárások lényege, hogy elsődlegesen vagy a páciens anatómiáját, vagy a mozgását helyezik fókuszba, így személyre szabott eljárások.

A magánkórházban a legjobb módszert keresik arra, hogy a beültetések utáni panaszokat minimalizálják, ill. hogy a beültetett protézis élettartamát meghosszabbíthassák.

A térdprotézisek tekintetében a jelenleg elérhető legkorszerűbb megoldás a ConforMIS technológia. Ez egy egyénre szabott térdprotézis, amely természetesebb érzetet és nagyobb beteg elégedettséget biztosíthat tulajdonosa számára.


A régebbi, hagyományos beültetéseknél a protézisek egy méretsorból vannak kiválasztva, azonban ezek nem minden esetben passzolnak tökéletesen méretben és formában a beteg csontozatához, mely a későbbiekben panaszok forrása lehetet. Ezt sikerült kiküszöbölni a ConforMIS új technológiájának köszönhetően. „CT vizsgálat alapján a legújabb technológiai fejlesztések segítségével, mint például a 3D nyomtatás, egy teljesen egyedi, „custom-made”, vagyis egyénre szabott, méretben, formában és minden egyéb paraméterében pontosan a páciens csontozatához igazodó protézis kerül beültetésre. A beültető eszközök is egyedileg készülnek és egyszer használatosak, így a műtéthez csak néhány kiegészítő eszköz szükséges.”- tudtuk meg Dr. Domán István Ph.D-től.

A csipőprotézisek beültetése is a legkorszerűbb módszerrel történik a MOM Szent Magdolna Magánkórházban. Itt a páciens egyedi mozgását veszik alapul. Mivel mindenki másképp mozog, a csípőízület is máskép terhelődik. Ezért nagyon fontos, hogy a csípőprotézis beültetésénél az egyéni különbségekre külön figyeljenek. Mivel a csípőprotézis vápakomponense a medencecsontban rögzül, annak helyzete a gerinc és a medence mozgásával együtt folyamatosan változik. Az OPS (Optimized Positioning System) az egyedüli olyan eljárás, mely figyelembe veszi a medence egyénre jellemző mozgásait és személyre szabott megoldást kínál a csípőprotézis beültetésben.

A módszer lényege, hogy különféle, „dinamikus” testhelyzetekben röntgenfelvételek készülnek a medencéről és az ágyéki gerincről. Az így nyert adatokból kiszámítható, hogy az adott személy esetén mi az az ideális beültetési pozíció, mely minden testhelyzetben ideális a kopófelszínek szempontjából. A csípőízületről készült CT vizsgálat és 3D nyomtatás eredményeként legyártott célzó idomok és egy lézeres eszköz teszik lehetővé a műtét kivitelezését. Az eljárás segít elkerülni a protézis élettartamát csökkentő problémákat és egyes szövődményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik