Élet-Stílus

Patkány segít a gyerekeknek, hogy megtanuljanak olvasni

Beszéni ugyan nem tud, de remek hallgatóság.

A Metro közölt egy hosszabb riportot egy amerikai könyvtárból, ahol egy Vincent nevű terápiás patkány segít eligazodni a gyerekeknek a betűk világában.  Természetesen Vincent nem egy szuperpatkány, nem tud beszélni és a nyelvtant sem ismeri különösebb jól, de a varázsa éppen ebben rejlik.

A szerepe ugyanis az, hogy társaságot szolgáltasson a gyerekeknek, akik mintha csak Vincentnek olvasnák fel az általuk választott könyvet. Így tanulás közben magabiztosabbak lesznek. A patkány nem fogja őket leszúrni, ha valamit rosszul ejtenek ki, és nem fogja őket sokadszor is kijavítani, a gyerekek így teljes egészében maguk tanulnak meg olvasni. Közben pedig simogathatják és dögönyözhetik Vincentet, teljesen elfeledkezve arról, hogy abban a pillanatban ők éppen tanulnak.

Ha épp csak ismerkedsz az olvasással, és valaki folyamatosan kijavít téged, elég hamar letöri a lelkesedésed és nem akarod tovább csinálni

– mondta Abby Chesnut, Vincent gazdája.

Hosszú út vezet odáig, míg valakiből terápiás kisállat lehet. Miután Abby észrevette, hogy Vincent talán alkalmas lehet a feladatra, nagyon aprólékos felkészülést kellett végig csinálniuk. A terápiás patkányoknak nyugodtan kell lenniük, jól kell viselniük a zajt, a különböző szagokat és hogy sok ember veszi körül őket.

Abby és Vincent sorra járják a könyvtárakat, iskolákat, főiskolákat, s míg Abby előadásokat tart a témában, Vincent egyre több gyereknek segít abban, hogy magabiztos legyen olvasás közben.

Abby reméli, hogy a példájukon keresztül nem csak az olvasásban tudnak segíteni a gyerekeknek, de azt is sikerül elérniük, hogy az emberek más szemmel nézzenek a patkányokra.

Mint mondta, a patkányok csodálatos állatok, okosak, a macskákhoz hasonlóan folyamatosan tisztálkodnak és imádnak kirándulni, új helyekre utazni.

Kell ennél több?

 

Kiemelt kép: Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik