Élet-Stílus

2-3 szexnél tépő, égő fájdalmat érzek

Hormonális és lelki okai egyaránt lehetnek annak, ha a behatolás fájdalommal jár együtt. A fájdalmat a nedvesedés hiánya okozhatja, ami akár a cukorbetegség tünete is lehet. Olvasói kérdésre válaszolok, és ha neked is van problémád a szexszel, ha szeretnél választ kapni a gondodra egy szexuálterapeuta szakértőtől, akkor várjuk a leveled a timea.sereg@24.hu email címre.

Szedtem fogamzásgátlót fél évig de nagyon rossz mellékhatások jöttek ki rajtam, ezért abbahagytam. Már másfél hónapja nem szedek semmiféle gyógyszert, de a fogamzásgátló alatt és utána is hogyha még az első szex nem is fáj, a második borzasztóan rossz. Tépő, húzódó érzést érzek némi égető érzéssel, ami igen kellemetlen. Nem értem, mitől lehet. 2-3 szexet sajnos már nem is bírok szinte. Annyit még hozzátennék, hogy nem használunk óvszert. Eddig nem voltak ilyen problémáim a fogamzásgátló előtt. Nem tudom tudna-e valamit segíteni. Levelét előre is várom! Remélem tud valami kézzelfogható, hasznos dolgot mondani.

Az olvasói levél Ágnestől érkezett hozzánk, a problémája a fájdalmas behatolás, igaz, hogy csak akkor érzi, ha többször egymás után szeretkezik a partnerével.

A fájdalom a nedvesedés hiányára utalhat

A nedvesedés hiánya pedig akár cukorbetegségre is, de ne szaladjunk ennyire előre: a nőknél a lubrikáció hiánya, a hüvely szárazsága, rugalmatlansága okozhat húzódó, fájdalmas érzést behatolás közben. A lubrikációt a hormonrendszerünk állítja elő, az ösztrogénnek köszönhetjük, viszont ha ez a hormon valamiért alacsony a szervezetben (tartós fogyókúra is okozhat ilyet például), akkor máris nem termeli aztz a szükséges nedvességet, ami a behatolást könnyebbé tenné. Az is gond lehet, hogy a hormon hiánya miatt a hüvely maga rugalmatlanabb. Hogy ennek köze van-e a fogamzásgátlóhoz, azt csak és kizárólag a nőgyógyász tudja megmondani, a probléma megoldásából az orvos kihagyhatatlan.

A fogamzásgátló okozhatott vágy csökkenést, aminek következménye lett a nedvesedés hiánya, a fájdalmas szex.

Először is a nőgyógyászhoz kell tehát fordulni, elmondani a gondot a fogamzásgátlóval és a szexuális élettel (nem ciki, hiszen ez a saját testünk, ami valamiért nem úgy működik, ahogy kellene) kapcsolatban, és fontos lenne kérni nemi betegségekre, gombásodásokra szűrést. Ezek is okozhatják a problémát, de az endometriózisnak is lehet az egyik tünete. Emellett érdemes lenne megtanulni a Kegel-gyakorlatokat, ugyanis a testnek ez a része is igényli a bővebb vérellátást, ebben segít a torna. Ha esetleg a nőgyógyász semmi érdemlegeset nem talál, ami magyarázatul szolgálna, akkor az endokrinológust javaslom, vérképpel könnyen meg tudják nézni, hogy a szervezet ösztrogén és inzulin szintje hogyan is áll. A hormonális ok a legvalószínűbb, és azért is fontos a teljes kivizsgálás, mert akár cukorbetegség is állhat mindennek hátterében.

Addig is, nem szükséges a szexuális életet teljesen hátrahagyni, hanem sokkal több előjátékkal, kevés behatolással ajánlom a szexet. A nyál és a sperma is jó síkosítók, a boltit mindaddig nem ajánlom, amíg ki nem derül, hogy mi okozza a gondokat. A jojoba olajat is lehet használni, de más egyebet semmiképpen se: a cukrot tartalmazó dolgok, mint a csoki vagy tejszínhab, méz felborítják a hüvely természetes pH értékét és gombásodásokat okozhatnak. Arról is szót kell ejteni, hogy nemcsak fiziológiai, hanem lelki okai is lehetnek a problémának. A párkapcsolati gondok, a tartós stressz, az idegeskedés, a szorongás mind hozzájárulhatnak ahhoz, ha a behatolás fájdalommal jár együtt.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik