Élet-Stílus

Miért kell orrot fújni, ha náthás vagy?

Az orrunk rendkívül összetett testrész, amely egyfajta kaput jelképez a szervezet védekező rendszerében, emellett kulcsszerepet játszik a belélegzett levegő felmelegítésében és tisztításában. A tisztítást az orrüregben és az orrmelléküregekben található váladék, illetve az azt terelő szőrszálak végzik:

a szőrszálak orrunkban hátrafele irányítják a nyálkát, amelyben megragadnak a szervezetünkre veszélyes szennyeződések és kórokozók.

A nyálkahártya által termelt váladék szép lassan halad hátrafelé az orrüregben, míg végül lejut az orrgaratba. Ez a rendszer képes megakadályozni azt, hogy a potenciális veszélyforrások a tüdőnkbe jussanak.

Bizonyos esetekben, például a légutakat érintő allergiás reakció (pl. szénanátha) vagy megfázás esetén a rendszer egyensúlya felborul, a nyálkahártya pedig bedagad. Ilyenkor az immunrendszer fokozott váladéktermelésre készteti az orrnyálkahártyát, ezzel növelve a külvilág felől érkező fenyegetések vagy allergia esetén a potenciális veszélyforrások kivédésének esélyét.

Az immunrendszer ilyenkor komoly munkát végez a szervezet megóvásáért, az ember azonban mindebből csak a kellemetlen orrdugulást vagy orrfolyást tapasztalja. A helyzeten az orrfújás segíthet, amely nemcsak a közérzet javítása, hanem az egészség megóvása miatt is fontos.

Az orrban felgyülemlő váladék egy idő után elkezd kifolyni az ajkak felé, az ember pedig hajlamos rá, hogy reflexszerű szippantással tartsa vissza orrfolyását. Ezzel viszont olyan helyekre, így például a homloküregbe juthat el a váladék, ahol még nagyobb gondot, például komoly fájdalommal járó homloküreg-gyulladást okozhat, melynek kezelése jóval nehezebb, mint egy egyszerű nátháé.

Mivel az orrváladékban képesek nagy számban megtelepedni a kórokozók, az orrfújás elhanyagolásával akár hosszan tartó irritáció is kialakulhat. A kórokozókkal teli váladék ráadásul a torok felé is lefolyhat, további problémákat idézve elő.

Az allergiásoknál az is kellemetlenséggel járhat, hogy a nyálkában összegyűlhetnek a nyálkahártya gyulladását okozó allergének (mint például a pollenek vagy atkák). A szénanáthások esetében kiemelten fontos, hogy orrfújással szabaduljanak meg a felgyülemlett váladéktól, melynek megkönnyítésére egyéb segédeszközöket, például enyhén sós vizet is érdemes használni.

A fentiek miatt fontos, hogy orrdugulás esetén ne sajnáljuk az orrfújásra szánt időt. Azt azonban érdemes leszögezni, hogy ne túl gyakran és ne túl erősen fújjunk orrot, hiszen a nagy nyomással bizonyos esetekben sérüléseket okozhatunk az orrban, illetve tovább fokozhatjuk az orrdugulást.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik