Élet-Stílus

Allergiások figyelem! Balesetveszélyes a nátha és az állandó tüsszögés (x)

A biztonságos vezetéshez szükség van a megfelelő koncentrációra és a jó reakcióidőre, ám a folytonos orrfújás és tüsszentés elvonják a figyelmet. A cardiffi egyetem professzora szerint náthásan vezetni olyan, mintha megittunk volna 4-5 korsó sört.

Orrfújás közben vezetni olyan, mintha részegen ülnénk a volán mögé

Két tanulmány is készült arról, hogy náthásan milyen veszélyes az autóvezetés. Korábban Andy Smith, a cardiffi egyetem professzora állította, hogy tüsszögve, orrot fújva vezetni pont olyan, mintha meginnánk 4-5 korsó sört. Fél éve pedig egy londoni székhelyű biztosítótársaság végzett egy kutatást, amelynek eredménye szerint a náthásan gépjárművet vezetők 11 százalékkal rosszabbul teljesítettek azoknál, akik egy dupla whisky elfogyasztása után ültek kocsiba.

Tüsszentés közben 3 másodpercig nem látjuk az utat

Mint kiderült, náthásan jobban csökken a reakcióidő, mint egy dupla whisky elfogyasztása után. Lassabban lépünk a fékpedálra, és kevésbé tartjuk be a követési távolságot. Sokszor nem az utat figyeljük, hanem a papír zsebkendőt keressük a mellettünk lévő ülésen. Ilyenkor levesszük a kezünket a kormányról, kevésbé tudunk korrigálni, ha szükség lenne rá. A tüsszentés kifejezetten magas rizikófaktornak számít, hiszen a sofőr ilyenkor 3 másodpercig nem látja az utat, kis időre elengedi a kormányt, azon bosszankodik, hogy már megint miért tüsszög, a bosszankodás pedig elvonja a figyelmet a vezetésről, ezek együttese pedig balesetveszélyes állapotot idéz elő.

Megkeseríti a mindennapjainkat a szezonális allergia

Az allergiás rhinitis, azaz a szezonális szénanátha az egyik leggyakoribb betegség. A pollenallergiás időszak évről évre hosszabbra nyúlik, jellemzően kora tavasztól késő őszig tart. A szénanátha állandó orrfolyással és tüsszögéssel, szemviszketéssel jár, amit kezelni kell, különben élhetetlenné teszi az ember mindennapjait. Sokan használnak valamilyen szintetikus orrspray-t, hogy az orrfolyást és az orrdugulást megszüntessék, ám ezekkel az orrspray-kel csínján kell bánni, sokat közülük 7-10 napnál tovább nem lehet használni, mert függőséget okoznak, és idővel csak egyre rosszabb állapotot idézhetnek elő.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Hasznos segítség az ectoin tartalmú orrspray és szemcsepp

Érdemes természetes eredetű összetevőket tartalmazó orrspray-t és szemcseppet választani, ilyen esetben hasznos segítség lehet az ectoint tartalmazó Reventil orrspray és Reventil szemcsepp. Az ectoin egy egészen különleges molekula, amit az egysejtűek „titkos fegyverének” is nevezhetünk. Az ectoint néhány évtizede fedezték fel a tudósok, amikor azt vizsgálták, hogy bizonyos egysejtűek hogyan képesek életben maradni egészen zord, illetve szélsőséges életkörülmények között. A kutatások során kiderült, a túlélésük záloga az ectoin molekula, amely megvédi a mikroorganizmusokat a kiszáradástól, és sérülés esetén segíti a sejtregenerációt.  Az ectoint tartalmazó Reventil orrspray nedvesíti és védi az orrnyálkahártyát, és csökkenti a duzzanatot. A Reventil szemcsepp pedig mérsékli az allergiás kötőhártya-gyulladást, enyhíti a viszketést, a könnyezést, és segíti a kötőhártya regenerálódását.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik