Élet-Stílus

Lehet, hogy a potencianövelőktől nem áll fel?

A potenciazavar sok férfit érint, fiatalokat, időseket egyaránt. A testi okok kizárásával szexuálterapeuta segíthet megoldani a tényleges gondot, a gyógyszerek csak a tünetet kezelik, magát a fő problémát nem. Ha neked is van kérdésed a szexuális életeddel kapcsolatban, ha az intim együttlétek valamiért gondot okoznak, tedd fel a kérdésed bátran, és írd meg azt a timea.sereg@24.hu email címre.

Évekkel ezelőtt rendszeresen problémám volt a merevedéssel, főleg az éjszakai bulik után nem tudtam teljesíteni, így elkezdtem potencianövelőt szedni. Azóta rendszeresen vissza-visszatérek ezekhez, az urológus írja fel, vele egyeztetve szedem, nem magamtól. Azt vettem észre, hogy időnként már a potencianövelő is kevés a merevedéshez, vagy az is előfordul, hogy merevedés van, de hamar lelankad, nem tudom megtartani már gyógyszerrel sem. Ez a gond lehetséges, hogy a túl régóta szedett potencianövelőktől van?

Az olvasói levelet Lászlótól kaptuk, természetesen az ő személyét is óvjuk, így álnéven tesszük közzé a levelét.

Mit lehet tenni?

A potencianövelő szerek igen népszerűek, ebből is látszik, hogy a merevedési problémák milyen mértékben érintik a férfiakat. Ma már nemcsak az idősebb korosztály kapkodja be szex előtt, hanem a praxisban fiatal fiúktól is hallani: egy-egy részeg éjszakán ezek a bogyók biztosítják a tartós merevedést a szexhez. Csakhogy a potencianövelők hosszú távon nem oldják meg a fő problémát, csak a tünetet kezelik. A merevedési zavarnak lehet szervi oka és lehet lelki is, és az sem ritka, hogy a kettő együtt áll fenn: hiszen ha valakinek a nem diagnosztizált szív- és érrendszeri betegsége miatt hónapok óta nincs merevedése, biztos, hogy kialakul benne az önbizalomhiány, a kisebbrendűség érzése, hogy ő nem elég férfi, nem képes azt nyújtani a nőnek, amire ő vágyik.

A merevedési gondokat teljesen csak akkor kezelni, ha egy teljes körű orvosi kivizsgálás mellett kognitív viselkedésterápián is részt vesz az illető. 

Az éveken át tartósan szedett potencianövelők egy kicsit úgy hatnak a péniszre, hogy lustább lesz a működése. Úgy, mint amikor valaki a pajzsmirigybetegségére évek óta gyógyszert szed, és idővel elsorvad maga a pajzsmirigy (ritkán, de előfordul), hiszen már nincs szükség a működésére, a gyógyszer megoldja a feladatot helyette. Ez egy sarkított és túlzott példa ugyan, de a pénisz bizony hozzászokhat a potencianövelőkhöz. Még mielőtt olvasónk megijedne, érdemes az alábbiakat is megvizsgálni:

  • önállóan, maszturbálással van-e merevedés, vagy sem?
  • van-e reggeli merevedés?
  • a merevedési probléma milyen szexuális cselekedethez köthető, csak a behatoláshoz, vagy az orális szexszel sem működik?
  • partnertől függ vagy több partnernél is tapasztalja a potenciazavart?

A teljes körű orvosi kivizsgálás az első és legfontosabb, főleg a keringési zavarok kellene kizárni és az anyagcserebetegségeket, hormonális gondokat. Ha az orvos ezeket teljesen kizárta, akkor azt javaslom, hogy szexuálterápiás segítséget kérjen valakitől, hogy a pénisz újra megtanuljon úgy működni, ahogyan korábban tette: azaz, ha meglát egy jó nőt, akkor legyen spontán merevedése.

Ez meg micsoda?

A 24.hu blogjában szakembernek teheted fel a kérdéseidet azokról a témákról, amikről nem szívesen beszélsz másokkal, legfeljebb netes fórumokon, Facebook-csoportokban próbálsz kutakodni a válaszok után. A tanácsokat, segítséget kérő leveleket a timea.sereg@24.hu email címre vagy a szakértő weboldalán, az stterapia.hu oldalon üzenetben küldheted el, a válaszokat pedig itt, a 24.hu-n közöljük. A feladók névtelenségét természetesen garantáljuk.

Szexuálterapeuta szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik