Élet-Stílus

Találtam egy óvszert a táskájában, megcsal?

A párkapcsolatokban olyan formában is felbukkanhat a féltékenység, ami kifejezetten az önkielégítésre vonatkozik. Emögött egyértelműen az a félelem állhat, hogy az illető fél attól, hogy nem elég az ágyban, hogy kevés lehet a társának. Ebben a témában kaptunk olvasói levelet, és ha neked is van történeted a féltékenységgel kapcsolatban, ha rád voltak annyira féltékenyek, hogy mindenben korlátoztak, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Másfél éve vagyunk együtt a párommal, állítása szerint minden megfelelő a szexuális életünkben, azt mondja, neki elég, amit nyújtok. Viszont nemrég találtam egy óvszert a táskájában, és számon kértem, mivel mi nem használunk óvszert. Azt mondta, hogy önkielégítéshez használja, és ezen nagyon ledöbbentem. Nem tudtam vele erről beszélni, és vagy elhiszem, amit mond, vagy kombinálok, hogy más nők miatt kell neki. Azt nem értem, ha minden rendben köztünk, akkor miért lehet az önkielégítésre szüksége?

Az olvasói levelet Ágnes (ál)nevű olvasónktól kaptuk, a téma a megcsalás, és annak a jelei, illetve az önkielégítés. Ez utóbbi téma inkább a Kérdezd a szexterapeutát! blogba való lenne, viszont amiatt, hogy a párkapcsolatban hogyan lehet kezelni a maszturbálás témáját, hogyan függ ez össze a féltékenységgel, az inkább az Így jártam blogba való.

Mit lehet tenni?

Vannak olyan feleségek és barátnők, akik neheztelnek a másikra azért, mert maszturbál a kapcsolatban. Ha lebukik a pasi, akkor szégyenérzettel és bűntudatérzettel társulhat számára ez a cselekvés. Ha pornóra, ha nem pornóra csinálja, akkor is máshogy fog hozzáállni, hiszen tudja, hogy bűnt követ el a kapcsolatában ezzel – ez persze hülyeség, de ott lesz a gondolat. Általában akkor csinálja az illető, ha a másik biztosan nincs otthon, vagy olyan helyiségben csinálja, ahol nyugalmat talál. Csakhogy ide is bejuthat a nő, bármilyen módon nyomozgathat, ami miatt szépen lassan kialakulhat a szexuális életben is egy komoly gond: a korai magömlés, majd a merevedési zavar. Ez egészen odáig fajulhat, hogy akár egyáltalán nem lesz a férfinek merevedése szex közben, és a nő még inkább a férfiben találja majd a hiba okát, ujjal mutogatva rá.

Ez az egész nem annyira bonyolult, mint ahogyan leírva annak tűnik, de a lényeg ott van: mindkét félnek szüksége van arra, hogy időnként önmagával is ellegyen, ne csak a másikkal, ez a személyes tér fontos része a saját életünknek. Vannak dolgok, amikhez a másiknak semmi köze, és ez pont ilyen.

Az, ha valaki maszturbál a párkapcsolatban, nem egyenlő azzal, hogy kevés számára a szex vagy a társa. Mindössze annyit jelent, hogy működik a libidója, és kész. Nem más nőre vágyik, nem más érdekli, nem múlt el a szerelem, hanem csak van vágya.

A partner rendszeres maszturbálása akkor okoz gondot a kapcsolatban, ha csak és kizárólag azt élvezi, ha naponta több órányi pornónézéssel jár, vagy ha a szorongása levezetésére használja. Egyéb esetben csak hasznos, hiszen fennmarad a vágya, a fantáziájával erősítheti a libidóját. A párkapcsolatokban azonban probléma szokott lenni a maszturbálás, leginkább azért, mert valaki problémát csinál belőle. Ha ez olvasónknak nem tetszik, akkor nagy valószínűséggel féltékenység állhat a háttérben, azon belül is a félelem, hogy ő nem elég, hogy ő maga kevés – mint ahogy sok más nőnél ugyanez a helyzet. Szexterápián találkozni ezzel a szituációval, rendszerint a probléma, amivel megkeresnek, a merevedési gondok, és aztán derül ki, hogy hogyan jutott el idáig a pár.

Olvasónknak tehát nincs oka azon aggódni, hogy ő talán nem elég, ha csak valóban maszturbálásról van szó, és nem másról. Mert az valóban igen ritka, ha egy férfi óvszert használ a maszturbáláshoz, hiszen nem túl kényelmes viselet. A párkapcsolatban jelenleg megrengett a bizalom, és ezt a bizalmat kellene tisztázniuk. Érthető, hogyha nem meri felhozni a témát, viszont fontos lenne a félelmek helyett arra koncentrálni, hogy valóban van-e félnivalója olvasónknak, vagy sem. Azt, hogy az illető félrelép-e, van-e más is az életében, rajta kívül más nem tudja tisztázni, egy cikkben sem tudjuk azt megmondani, hogy igen-e vagy sem.

A félelemnek nem biztos, hogy van alapja, de ezt minél hamarabb tisztázni kellene, elég annyit tenni, hogy nyugodtan, higgadtan kérdezze meg olvasónk a társától, van-e félnivalója kettejükkel kapcsolatban. Ennyit és nem többet, ez az egyetlen, amit ha személyesen teszünk fel kérdésként, a válaszreakcióból megtudhatjuk, hogyan álljunk a kapcsolathoz. Minden párkapcsolat alapja az őszinteség és a kölcsönös bizalom, ezek nélkül hosszú távú kapcsolatban nem igazán lehet gondolkodni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik